БЕСПЛАТНА ФИЗИКАЛНА ТЕРАПИЈА ЗА ОСОБЕ СА ЦЕРЕБРАЛНОМ ПАРАЛИЗОМ, МУЛТИПЛОМ СКЛЕРОЗОМ И МИШИЋНОМ ДИСТРОФИЈОМ

Друштво за церебралну и дечју парализу Смедерево и Општа болница Свети Лука Смедерево заједно ће реализовати пројекат “Mens sana in corpore sano” захваљујући којем ће бити обезбеђена бесплатна физикална терапија за 30 корисника оболелих од церебралне парализе, мултипле склерозе или мишићне дистрофије. Пројекат се реализује уз подршку Владе Швајцарске, која, у оквиру програма „ПРО – Локално управљање за људе и природу“, са скоро 275.000 евра, финансира 20 пројеката локалних организација цивилног друштва који ц́е одговорити на потребе више од 6.000 грађана и грађанки из рањивих група, са фокусом на децу и младе, особе са инвалидитетом, Роме, старије људе и кориснике социјалне помоћ
Вредност пројекта у Смедереву је 12.286 евра.

-Пројекат подрзумева увођење нових услуга уз мултисекторски приступ, односно физикалне терапије за особе са церебралном парализом, мултиплом склерозом и/или мишићном дистрофијом које немају довољно финансијских средстава да сами обезбеде ову врсту услуге, због чега је она класификована као услуга социјалне заштите. Сваком кориснику подршке биће обезбеђено осам сесија терапије месечно које ће побољшати ниво њиховог свакодневног функционисања и квалитет живота. Уведена услуга биће унета у Локални акциони план за особе са инвалидитетом, док ће Општа болница као партнер израдити Правилник о коришћењу услуге и бити у обавези да настави са пружањем услуге – наведено је на сајту програма.


Осим у Смедереву, кроз још 19 пројеката биће обезбеђена подршка за грађане и грађанке Бабушнице, Беле Паланке, Бора, Бујановца, Чајетине, Ц́уприје, Димитровграда, Ивањице, Крагујевца, Крушевца, Лесковца, Ниша, Новог Пазара, Пирота, Смедерева, Сурдулице, Ужица, Владичиног Хана, Власотинца, Врања и Зајечара. Програм пружа и техничку подршку организацијама цивилног друштва у јачању њихових капацитета за поступак лиценцирања за будуц́е пружаоце услуга социјалне заштите.

Програм „ПРО – Локално управљање за људе и природу“ заједнички спроводе агенције Уједињених нација у Србији – УНОПС, УНИЦЕФ, УНФПА и УНЕП, у сарадњи са Владом Републике Србије и уз финансијску подршку Владе Швајцарске.

СДН

 

Comments are closed.