ОБЕЛЕЖЕНО ДВА ВЕКА ЗАНАТСТВА У СМЕДЕРЕВУ

Свечаном академијом у Центру за културу Опште удружење предузетника обележило је три значајна јубилеја: два века од оснивања првог еснафског удружења у нашем граду, осам деценија савременог организовања занатлија и две деценије овог удружења.

-На посебан начин славимо зантаство и занатлије, вредан рад вредних људи који су подижући своје породице подизале и наш град у најширем значењу те речи. Обележавање јубилеја почели смо током Смедеревске јесени, а удружење ће наставити на специфичан начин, едукацијом и информисањем, на све грађане да делује, а ту посебно мислимо на ученике завршних разреда стручних и основних школа, за које смо припремили посебан пројекат – рекао је Горан Митић, председник Извршног одбора предузетника Смедерево, захваливши се присутним представницима републичког парламента, Министарства културе, Привредне коморе србије, парламента предузетника, Уније послодаваца, града Смедерева и наших установа културе.

Историјат развоја занатства и предузетништва приказана је у документарном филму Владимира Дасукидиса, а монографију „Тако ми алата и мога заната“ са истом тематиком приредио је Јовица Тишма.

-Смедеревским занатлијама припада све оно наслеђе које се вековима развијало и сва она искуства која су временом стицана. Њима припада и сваки цивилизацијски и друштвени напредак који су њихови претходници остварили. Као што без вештих зидара деспот Ђурађ не би изгардио свој моћни град, тако ни данашње Смедерево не би расло без вештих и ваљаних грађевинара разних струка. А такав град, као ни овај данас, не би могао да живи без пекара, обућара, златара, месара, трфоваца, лекара, механџија, свих занатлија без којих свакодневни живот не би био могућ. Такав град је требало чувати и одбранити, па су деспоту били потребни не само војници, већ и вешти занатлије које су њих опслуживале – истакао је важност занатства аутор монографије, посебно акцентујући заоставштину смедеревских предузетника : споменик ратницима страдалим у Великом рату и Занатски дом.

Свечаној академији претходило је отварање изложбе која је приређена у сарањи са смедеревским Историјским архивом.

-Данас обележавамо јубилеје којима се поносимо ми предузетници, али верујем да и сви грађани Смедерева имају право да их сматрају својим, јер је развој занатства неодвојив од развоја нашег града. Поносни смо на наше претке који су својим радом и свим оним што су оставили потомцима оставили неизбрисив траг у историји Смедерева, њихово дело нас обавезује да и ми следимо тај пут. Ова изложба фотографија, докумената и алата, мало је подсећање на њих – рекла је Виолета Стојкић, председница Скупштине Општег удружења предузетника Смедерево

Изложба под називом „Све, све, али занат“, након Центра за културу биће премештена у Занатски дом, у просторије где се налази Опште удружење предзетника, где ће једном или више пута месечно бити организован Дан отворених врата за све заинтересоване ученике основних и средњих школа, како би се младим нараштајима скренула пажња на важност постојања предузетништва и евентуално разбиле предрасуде приликом њиховог избора будућег занимања.

Ј.В.

Фото: Смедеревске новине

 

Comments are closed.