СТРЕЉАШТВО: ПОЗНАТИ УЧЕСНИЦИ ШКОЛСКЕ ОЛИМПИЈАДЕ ИЗ СМЕДЕРЕВА

Након окружног школског такмичења у стрељаштву на државно првенство, које ће се одржати крајем школске године у оквиру Школских олимпијских игара у Београду, из Смедерева су се пласирали Никола Милићевић из Основне школе „Димитрије Давидовић“, Јана Богосављевић из ОШ „Бранислав Нушић“, Павле Пејов и Наталија Јовановић из Гимназије, ученице ОШ „Бранко Радичевић“ и ученици Техничке школе. Из суседне Смедеревске Паланке на школску олимпијаду иду ученици ОШ „Херој Иван Мукер“ и ученице Паланачке гимназије.
Никола Милићевић је победио у категорији пионира, испред Момира Билановића и Теодора Луковића, ученика ОШ „Херој Иван Мукер“ из Смедеревске Паланке. Боља екипно је била школа „Херој Иван Мукер“, па су се они и пласирали на државно првенство.
Јана Богосављевић, након градског тријумфовала је и на окружном такмичењу. Сребрну медаљу освојила је Богдана Величковић из ОШ „Бранко Радичевић“, а бронзану Анђелина Бељаковић из ОШ „Херој Радмила Шишковић“ из Смедеревске Паланке. Екипно у категорији пионирки боља је била наша школа „Бранко Радичевић“, а са Величковићевом у екипи су биле Кристина Стојановић и Мара Стефановић. Друго место заузела је екипа ОШ „Станоје Главаш“ из Глибовца.
Све три медаље у категорији омладинаца освојили су ученици из Смедерева. Павле Пејов је био најбољи. Лазар Поповић и Алекса Николић из Техничке школе заузели су друго и треће место, а екипно су пласман на државно првенство стекли после градског, јер из нашег округа није било других екипа у овој категорији.
Наталија Јовановић је била друга у категорији омладинки, али с обзиром да је прво место освојила Емилија Маринковић из Паланачке гимназије која је тријумфовала за један круг предности испред наше Гимназије, и Јовановићева ће такође, учествовати на републичком такмичењу. Бронзану медаљу у овој категорији освојила је Лена Дренча, и она из наше Гимназије. Трећа чланица екипе Гимназије Марија Ђорђевић је била шеста појединачно.
Окружно школско такмичење серијском ваздушном пушком одржано је јуче на ваздушном стрелишту у Спортској хали Смедерево, у организацији Савеза за школски спорт и олимпијско васпитање у Смедереву и Стрељачке дружине „Смедерево“. По пропозицијама Савеза за школски спорт Србије основци су пуцали по 20, а средњошколци 30 дијабола.
Сезона на смедеревском стрелишту наставља се за две недеље када ће се одржати два такмичења. Четврто коло Лиге Спортског стрељачког савеза централне Србије и Меморијални турнир „Желибор Младеновић Желе“. Истовремено, један од најстаријих и најтрофејних смедеревских клубова, припрема се за најзначајније такмичење у години. Крајем новембра одржаће се девето издање међународног турнира „Омладински Валтер куп“ (Wалтхер Yоутх Цуп) за који је до сада пријављено више 100 стрелаца из десет земаља, међу којима су национални тимови Молдавије, Бугарске, Хрватске и Словеније, али и такмичари из далеке Индије и први пут из Турске као и великих број клубова из суседних земаља: Мађарске, Босне и Херцеговине, Македоније и др. Њима на линију гађања излазе најбољи млади стрелци из српских клубова. По броју пријава до сада сва је прилика да се наш турнир враћа у период пре пандемије корона вируса када је имао рекордан број учесника и позиционира као референтни турнир за млађе категорије у ширем региону.

СДН

фото: Стрељачка дружина Смедерево

 

Comments are closed.