СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА ПОВОДОМ ДВА ВЕКА ЗАНАТСТВА У СМЕДЕРЕВУ У ПЕТАК 3. НОВЕМБРА У ЦЕНТРУ ЗА КУЛТУРУ

            Завршна свечаност обележавања јубилеја: два века занатства у Смедереву, осам деценија савременог организовања занатлија и две деценије Општег удружења предузетника Смедерева, под слоганом “Тако ми алата и мога заната – 1823-2023”, биће одржана у смедеревском Центру за културу, у петак, 3. новембра у 18 часова, најављено је на конференцији за медије.

– Најавном изложбом фотографија у центру Смедерева, током “Смедеревске јесени” на најпопуларнији и најбољи могући начин обратили смо се грађанима који су показали велико интересовање, а то нам је и био циљ. На тај начин најавили смо централна дешавања у оквиру обележавања јубилеја. Ову поставку организовали смо у сарадњи са Историјским архивом – рекао је Иван Савић, секретар Удружеља предузетника Смедерева.

            Председник Скупштине Општег удружења предузетника, Виолета Стојкић и председник Извршног одбора Удружења, Горан Митић позвали су колеге и грађане Смедерева да учествују у обележавању велих јубилеја занатства у Смедереву.

            Ови велики јубилеји не припадају само Удружењу занатлија који баштини традицију смедересвких занатлија, већ јубилеју припадају целом граду.

– Смедеревске занатлије, када се вратимо у прошлост, практично су градиле Смедерево. Захваљујући њиховој далековидости, отворености и жељи за осавремењавањем, наш град је добио много новина, па су тако утицали и на развој града. Хтео бих да поменем две важне ствари које су нам занатлије оставиле култури сећања, велику задужбину су оставиле у виду споменика ратницима погинулим у Првом светском рату. На тај начин сећамо се свих људи који су дали живот за слободу. Друга велика задужбина смедеревских занатлија јесте Занатски дом који су оставили свима нама – рекао је Јовица Тишма, члан Ауторског тима.

            Други члан Ауторског тима, Владимир Дасукидис припремио је два филма. Први је везан за савремене занатлије и занатске радње. Други филм снимаће се и током Свечане академија којом ће бити крунисана цела прослава обележавања јубилеја.

            У оквиру програма свечаности, у холу Центра за културу Смедерево, биће отворена изложба фотографија и докумената, потом ће у Великој дворани бити представљена монографија о смедеревским занатлијама, уз пригодни програм,  као део свечане  Академије у целини.

            Подсећамо у Смедереву су 1823. године основани први занатски еснафи. Да би увео ред међу занатлијама кнез Милош  прву наредбу о оснивању и попису еснафа издао је те 1823. године. Један од првих који се у неком документу помиње био је Касапски еснаф, затим Ћурчијски, Абаџијски, Механџиско-кафанско-хлебарски…

СДН

фото: Смедеревске новине

 

Comments are closed.