СВИ РАДОВИ НА НОВОМ ВРТИЋУ У РАДИНЦУ ЗАВРШЕНИ, ЧЕКАЈУ СЕ УПОТРЕБНА ДОЗВОЛА И ЊЕГОВО ОПРЕМАЊЕ

Сви радови на изградњи новог вртића у Радинцу су завршени, а за његово отварање потребно је још опремање за које је надлежно министарство, али и употребна дозвола, која би требало да буде готова до средине новембра, рекао је приликом обиласка објекта градоначелник Јован Беч.

-Документација за технички пријем објекта биће предата у понедељак и очекујемо да ће негде до средине новембра бити завршена употребна дозвола. Након тога ћемо ми као град преузети тај вртић. После тога чека се да Министарство просвете, које је инвеститор објекта, набави намештај, пошто је уговором тако дефинисано, а то би, према најавама требало да буде до краја новембра. Када то буде готово, потребна је и лиценца за рад вртића. То су ствари које не зависе од града, већ од надлежног министарства, и зато не можемо да кажемо када ће тачно вртић почети са радом – рекао је градоначелник Беч.

На нови вртић Радинчани су чекали једну деценију. Модеран објекат пројектован је тако да малишани који ће у њему боравити буду задовољни и безбедни.

-Објекат садржи укупно 13 групних соба, 8 у приземљу, намењених млађој дечјој популацији, а за старији узраст је 5 групних соба које су на спрату. Свака групна соба садржи санитарни чвор, а они су рађени посебно за децу, посебно за васпитачко особље. Унутра је и низ помоћних просторија, које су саставни део у функционисању оваквог објекта. Ту је и пространа дистрибутивна кухиња, у делу приземља је котларница и низ техничких просторија намењених за праћење квалитета извођења наставе. На спрату су две канцеларије за администарцију – објашњава Ненад Урошевић из ЈП „Урбанизам“, које је било задужено за надзор.

Додаје и да је за вртић, по свим стандардима за хидротехничке објекте, направљена септичка јама, неопходна јер у Радинцу још нема канализације.

-Објекат је опремљен свим потребним савременим инсталацијама, прикључен на телекомуникационе уређаје, има интернет везу, урађена је атмосферска канализација, прикључак на воду, поседује подземни резервоар за противпожарну воду, адекватним водовима прикључен је на електродистрибутивну мрежу и у том смислу, он задовољава апсолутно све стандарде које прописује закон за изградњу објеката за предшколско образовање – објашњава Урошевић и додаје да је и игралиште у оквиру објекта потпуно безбедно за малишане.

Иначе, изградња вртића почела је у августу прошле године. Радове је са 177 милиона динара, без пдв-а, финансирало Министарство просвете, док је град издвојио додатних 7 милиона за кориговање пројектне документације урађене пре десет година.

-Велико ми је задовољство да после нешто више од годину дана од полагања камена темељца добијамо најбољи и најмодернији објекат у нашем граду. Ово је изузетно значајан пројекат за Смедерево. Радинац је наша највећа месна заједница, близу града је, велики број људи гравитира овде, и има много деце из градских или приградских средина која ће похађати овај вртић. Желео бих да се захвалим Влади Републике Србије и председнику Александру Вучићу, без којих не би било могуће ово све урадити и издвојити новац – рекао је градоначелник Беч, истакавши да ће отварањем овог и вртића у Друговцу и Скобаљу бити потпуно решен проблем чекања на упис у нашу предшколску установу.

-Изградња вртића у Друговцу је завршена пре годину дана, град је обезбедио његово опремање, али још није преузео управљање објектом. Тамо није урађен технички пријем и није обезбеђена употребна дозвола. Наиме, град је у овом делу био задужен за обезбеђивање надзора, цео пројекат је радила америчка амбасада, тачније војска САД-а. Моћи ћемо да преузмемо тај објекат тек када он добије употребну дозволу. Она није добијена, јер инвеститор није извршио све обавезе из уговора, а то се пре свега односи увођење прикључака.Пре неколико дана сам имао састанак са њима и надамо се да ћемо успети да нађемо начин да то премостимо. Изградња вртића у Скобаљу иде својим током, он ће бити завршен до децембра и мислим да ће он бити отворен наредне године – рекао је градоначелник Беч.

Новоизграђени вртићу Радинцу моћи ће да прими 300 деце, колико их је тренутно на листи чекања за упис. Надлежни уверавају да ће отварањем овог, као и вртића у Друговцу и Скобаљу бити решен дугогодишњи проблем града Смедерева, те да ће нови обејкти обезбедити довољне капацитете за упис нових малишана у предшколску установу.

Ј.В.

фото: Смедеревске новине

 

Comments are closed.