СИСТЕМ „ПРОНАЂИ МЕ“ ПУШТЕН У РАД

Систем за хитно обавештавање јавности у случају нестанка малолетне особе „Пронађи ме“ од данас је активан у Србији.

У случају активирања система о нестанку малолетног лица грађани ће бити обавештени СМС поруком, прекидом телевизијских и радио емисија, кајронима на ауто-путу, аеродромским, аутобуским и железничким станицама. Овај систем ће допринети да се брже реше случајеви нестанка деце, у којима је сваки минут драгоцен.

У саопштењу објављеном на сајту Владе Србије наводи се да је председник Републике Србије Александар Вучић пустио данас у рад систем „Пронађи ме” за хитно обавештавање јавности у случају нестанка малолетне особе. Вучић је дао дозволу начелнику Командно-оперативног центра МУП-а Саши Стефановићу за слање хитног обавештења о почетку рада овог система у Србији.

Претходно су представници четири министарства у Палати Србија, у присуству председника Републике, потписали Споразум о сарадњи у случају хитног обавештавања јавности о нестанку малолетних особа. Споразум је потписан између министра унутрашњих послова Братислава Гашића и министра за информисање и телекомуникације Михаила Јовановића, између Гашића и министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горана Весића, као и између Гашића и државног секретара Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Лава Григорија Пајкића.

Презентацији и пуштању у рад система „Пронађи ме” присуствовали су и председник Центра за несталу и злостављану децу Игор Јурић, министарка здравља Даница Грујичић и други представници министарстава Владе Србије.

Систем ће се развијати у више фаза – у првој ће медији прекидати емитовање својих програма у првих осам сати на сваких 30 минута, када ће се објављивати фотографија несталог детета са основним информацијама. Након тога, мобилни оператери ће послати својим корисницима поруку о несталом детету, заједно са линком сајта Министарства унутрашњих послова. Такође, ЈП „Путеви Србије”, Аеродром „Никола Тесла”, аутобуске и железничке станице објављиваће на екранима информацију о нестанку детета.

СДН

фото: Влада Србије, Тањуг

 

Comments are closed.