ЦЗК: ТРИБИНА „(НЕ)СИГУРНОСТ И (НЕ)СЛОБОДА“, ГОСТ ДР ДАВОР ЏАЛТО

Др Давор Џалто, професор на Одсеку за источно хришћанство Универзитетског колеџа у Стокхолму и председник Института за студије културе и хришћанства у Београду, теоретичар уметности, уметник, филозоф и један од утицајнијих мислалаца православне оријентације у свету гостовaће у уторак, 24. 10. у Центру за културу Смедерево када ће са њим бити вођен разговор на тему „(Не)сигурност и (не)слобода“. Програм почиње у 19 сати у Концертној дворани, а улаз је слободан.

Који парадокс можемо препознати у тематизизацији односа  слободе и сигурности,  на које начине се исказује слобода,  какву улогу има криза смисла у проблему релације слободе и сигурности,  шта се може рећи о искорачивању из оквира сигурности зарад слободе,, о чему се састоји значај акта вере, можемо ли достићи слободу у историји..нека су од питања која ће бити размотрена у разговору др Џалтом.

У свом истраживању др Давор Џалто фокусиран је првенствено на проблематику слободе и стваралаштва, као и на метафизичке, естетске и политичке концепте.

Као универзитетски професор др Давор Џалто предавао је на више америчких и европских универзитета и то из области историје и теорије уметности, политичке филозофије, теологије и естетике.

Излагао је слике, скулптуре, видео радове, перформансе, инсталације и интервенције у простору на низу изложби у Србији и другим земљама.

Објавио је књиге „О писму као ликовном, историјском, друштвеном и културолошком феномену“, „The Role of the Artist in Self-Referent Art“ , „Сведочанство икона“, „Plus Ultra“, „Res Publica“, „The Human Work of Art“, „Уметност као таутологија“,  „Religion and Realism“,   „In Medias Res“, „Yugoslavia: Peace, War, and Dissolution“ (Са Ноамом Чомским), „Anarchy and the Kingdom of God“, као и бројне чланке из области теорије културе и медија, уметности, религије у савременом свету…

СДН

фото: ЦЗК

 

Comments are closed.