ЦРКВА СВЕТОГ ЛУКЕ: ОБЕЛЕЖАВАЊЕ 570 ГОДИНА ОД ПРЕНОСА МОШТИЈУ СВЕТОГ ЛУКЕ У СМЕДЕРЕВО

У цркви Светог Луке ће од 28. до 31. октобра бити организован низ садржаја којима ће бити обележено 570 година од преноса моштију Светог Луке у Смедерево. 

-Култура живота подразумева активно сећање и чување идентитет, без идентитета не постоји могућност напретка будући да се заборавом одговора на питање „ко смо били?“ истински не може поставити питање „куда идемо?“. Духовна стварност великих догађаја по својим квалитетима и особеностима привлачи креативност наших савременика и омогућава да се темом позабаве стварајући изложбе, предавања, литерарне текстове, али и иконографске представе. Верујући у нераскидиву везу духовних вредности и културе, позивамо Вас да у периоду од 28. до 31. октобра узмете учешћа у овим догађајима гостовањем у галериској сали црквеног конака при Цркве Светог Луке. Поред архијереја, теолога, историчара уметности, уметника… Смедерево ће бити привилеговано литерарним и ликовним радовима наших најмлађих суграђана – најављују из цркве Светог Луке.

Ево и целокупног програма обележавња:

28.10. – Отварање изложбе: ,,Рукописна средњовековна баштина Бранковића“  Црквени конак –  18.00ч.

29.10. – Предавање: „Личност и дело Св. апостола Луке“ – (тематско излагање кроз теолошки, библијски, историјски и ликовни опус)-Црквени конак –  18ч.

* епископ проф. др Игнатије (Мидић);

* теолог др Марина Стојановић;

* кустос ист. уметности др Снежана Цветковић;

* проглашење најбољих ликовних и литерарних радова у част Јубилеја

30.10. – Свечано бденије уочи празника Св. Луке, у наставку хорско извођење духовних песама – Црква Св. Луке 18ч.

31.10. – Света Архијерејска Литургија – Црква Св. Луке 08.30ч.

СДН

 

Comments are closed.