ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ МАСОВНОГ УБИЦЕ, ТУЖИЛАШТВО ТРАЖИ МАКСИМАЛНУ КАЗНУ

Више јавно тужилаштво у Смедереву подигло је данас оптужницу против Уроша Б. који је 4. маја 2023. године у селима Мало Орашје код Смедерева и Дубона код Младеновца, пуцајући из аутоматске пушке и пиштоља, лишио живота 9 људи, од којих је двоје било малолетно, а покушао да лиши живота још 20 људи, од којих је ранио њих 12, саопштено је из овог тужилаштва.

Оптужницом су обухваћени и његов отац Радиша Б., као и рођаци Горан и Борис Г. из Крагујевца, додаје се у саопштењу.

Урошу Б. се ставља на терет да је извршио кривичнo делo Тешко убиство из чл. 114. став 1.тачка 2. и 11. Кривичног законика у стицају са  кривичним делима Недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја из чл. 348. став 4. у вези става 1. 2. и 3. Кривичног законика, Отмица из чл. 134. став 2. у вези става 1. Кривичног законика и Неовлашћено коришћење туђег возила из чл. 213. став 1. Кривичног законика.

-На основу прикупљених доказа у истрази, постоји оправдана сумња да је Урош Б.  4.маја.2023. године, око 22,20 часова, управљајући путничким возилом марке „Мерцедес“, у ком је понео аутоматску пушку произвођача Застава, модел „М 70 АБ2, са механички уклоњеним фабричким бројем, пиштољ марке „Tokarev’’ ТТ-33, са неколико оквира муниције за аутоматску пушку и пиштољ, једну ручну бомбу М 52, једну ручну бомбу  М 75 и једну кумулативну ручну бомбу М79,   дошао код Споменика “Палих бораца“ у селу Мало Орашје, где је уочио групу млађих лица који су се дружили и слушали музику, након чега је без икаквог повода, са намером да их лиши живота, изашао из возила и рафалном паљбом из наведене аутоматске пушке испалио више десетина пројектила у правцу оштећених лица, након чега је, када је испразнио оквир са муницијом, исти заменио и наставио да пуца у оштећене, од којих је неке већ погодио и који су се налазили на земљи, којом приликом је на лицу места лишио живота М.М., док су од задобијених повреда у здравственим установама преминули  Н.С.,Л.М., П.М. и малолетни Н.М. и А.М., сви из Малог Орашја – наведено је у саопштењу.

Додаје се да је том приликом  окривљени Урош Б.  ранио још четири особе,  док је на још четири оштећена лица пуцао, али их је промашио.

-Након тога, како је утврдила истрага, Урош Б. се возилом којим је дошао на лице места, одвезао у село Дубона, која се налази на удаљености од неколико километра, где је уочио више лица који су предузимали радове на огради дворишта и са намером да их лиши живота, изашао је из возила и из ватреног оружја –  означеног пиштоља марке ‘’Tokarev “, испалио више пројектила у правцу наведене групе лица, као и у још једног оштећеног који се налазио у непосредној близини, којом приликом их је погодио пројектилима, наневши им тешке телесне повреде – наводи тужилаштво.

Окривљени Урош Б. се након тога,  поново одвезао наведеним возилом недалеко одатле до ОШ “Момчило Живојиновић“, где је зауставио возило, ушао у двориште школе и том приликом, са намером да их лиши живота,  из наведене аутоматске пушке  почео да пуца у правцу више лица која су се ту међусобно дружили, при чему је у оштећена лица, која је погодио, а који су се налазили на земљи,  поново из непосредне близине пуцао, лишивши живота на лицу места М.П. и К.П., који су брат и сестра, док је Д.Т. услед задобијених рана убрзо преминуо. Критичном приликом окривљени Урош Б. је ранио и нанео тешке телесне повреде опасне по живот према још четворо оштећених лица, док је испалио и више пројектила у правцу још 4 оштећена лица, али их је промашио, саопштава тужилаштво.

-Даље, како је то утврђено у истрази, бежећи са лица места, у селу Шепшин уочио је  паркирано путничко возило, са кључем за стартовање у контакт брави и са истим се одвезао у близину наплатне рампе у Малом Пожаревцу, где је оставио возило, а понео са собом две ручне бомбе, да би затим, неопажено пришао до такси возила, које је чекало на наплатној рампи, где је, уз претњу активирања ручних бомби,  принудио оштећеног возача да настави кретање возилом како би избегао полицијске службенике, док је у возилу била путница, одакле су наставили кретање према месту у општини Уб, где је оштећена путница изашла из возила, којој је запретио да не сме ништа да пријави, а потом  је наредио возачу такси возила да га одвезе до села Вињиште, на територији града Крагујевца, где је касније пронађен и лишен слободе од стране полицијских службеника, у преподневним часовима – наведено је у саопштењу.

Истрагом је, додаје се, утврђено и да је Урош Б., у кући у којој је живео,  неовлашћено држао већу количину оружја, делова за оружје и муницију.

-Његовом оцу, Радиши Б. се ставља на терет да је извршио кривичнo делo Недозвољена производња, држање, ношење и стављање у промет оружја и експлозивних материја из чл. 348. ст. 4. у вези ст. 1, 2. и 3 Кривичног законика у стицају са кривичним делом  Тешко дело против опште сигурности из чл. 288. став 2. у вези чл. 278 . став 1. Кривичног законика – наведено је у саопштењу.

Додаје се и да је истрагом утврђено да је окривљени Радиша Б. у кући у којој је живео неовлашћено држао већу количину ватреног оружја, муниције и експлозивних материја и то  један пиштољ, један револвер, 241 комада метака различитог калибра, црни барут у количини од укупно 854,38 грама, као и различите делове за оружје.

-Поред овог, истом се ставља на терет да је неовлашћено набавио већу количину ватреног оружја, муниције и експлозивних средстава, између осталог и аутоматску пушку са механички уклоњеним фабричким бројем произвођача „Застава“, модел „М70 АБ2, пиштољ марке „Tokarev ТТ-33 “, као и муницију за наведено ватрено оружје, једну ручну бомбу М 52, једну ручну бомбу  М 75 и једну кумулативну ручну бомбу М79, а потом је исту након куповине куће која се налази у Шепшину, тамо пренео и држао необезбеђене на тавану куће, омогућивши тако свом сину окривљеном Урошу Б., коме је наведену кућу дао на коришћење,  да дође у посед овог наоружања и да  га користи, вежбајући пуцање из означене аутоматске пушке и пиштоља у подруму куће у џак песка, а коју аутоматску пушку, пиштољ и муницију је потом користио дана 4. маја 2023. године приликом лишавања живота 9 особа – наведено је у саопштењу тужилаштва..

Горан и Борис Г. из Крагујевца, оптужени су због постојања оправдане сумње да су извршили кривично дело Недозвољена производња, држање, ношење и стављање у промет оружја и експлозивних материја из чл. 348. ст. 3. у вези ст. 1. и 2 у вези чл. 33 Кривичног законика, јер су у кући и помоћној просторији неовлашћено држали већу количину оружја, муниције и експлозивних средстава, саопштавају из тужилаштва..

Оптужница је достављена Вишем суду  у Смедереву на одлуку о потврђивању, са предлогом да се према свим оптуженим лицима продужи притвор.

Окривљени Урош Б. у време извршења кривичног дела није имао навршену 21 годину, због чега, сходно одредбама чл. 44 а став. 2 Кривичног законика, њему није могуће изрећи казну доживотног затвора, већ као максималну казну, казну затвора у трајању од 20 година, што је тужилаштво и предложило у оптужници.

Казну затвора у трајању од 20 година, као јединствену максималну казну за оба кривична дела која му се стављају на терет, тужилаштво је предложило да се изрекне и његовом оцу окривљеном Радиши Б.

За оптужене Горана и Бориса Г. тужилаштво је ставило предлог да буду осуђени на казне затвора у трајању од по 6 година.

СДН

фото: Смедеревске новине

 

Comments are closed.