У МЕСЕЦ ДАНА ДВОЈЕ ДЕЦЕ НЕПРИМЕТНО ИЗАШЛО ИЗ ВРТИЋА, У ПРЕДШКОЛСКОЈ УСТАНОВИ ТВРДЕ ДА СУ ПРЕДУЗЕЛИ СВЕ НЕОПХОДНЕ МЕРЕ

Двоје деце, предшколског и узраста од две године, у непуних месец дана изашло је без пратње из вртића Предшколске установе “Наша радост”, а да то нико није приметио. Реч је о, како сазнајемо, одвојеним инцидентима, у два различита објекта, а у једном случају је интеревенисала и полиција.


Да је двогодишње дете само ишетало из вртићког објекта “Хајди” у центру града за “Смедеревске новине” је потврђено у овдашњој Полицијској управи.
-То је било у среду, 11. октобра, око 14 сати и 30 минута. Двогодишње дете је код “Жуте куће”, само, у патофницама, спазио један брачни пар. Како нису приметили да дете има било какву пратњу и пошто није било са родитељима, они су се забринули и о свему обавестили полицију, која је одмах изашла на лице места. Претпоставка је била да је дете изашло из објекта вртића који је најближи месту где је нађено, због чега су га наши службеници одвели у објекат “Хајди”. Тамо су већ били родитељи детета, који су дошли по њега. О свему је обавештено Основно јавно тужилаштво, као и Центар за социјални рад – потврђују у смедеревској полицији.


У основном јавном тужилаштву у Смедереву наводе да су наложили прикупљање доказа у вези са овим случајем.


-Пријава је примљена и по њој се поступа. Тужилаштво је наложило полицији прикупљање свих доказа, односно утврђивање чињеничног станаја како би се расветлиле све околности догађаја. Тек када нам буде достављен извештај биће могуће утврдити има ли овде кривичног дела и ко је одговоран за то што се десило – прецизирају у Основном јавном тужилаштву.


Већина родитеља чија деца иду у Предшколску установу “Наша радост” забринути су што су за овај догађај сазнали преко друштвених мрежа. Ипак, сматрају да су васпитачице посвећене послу, те да је основни проблем што их нема довољно и што су вртићке групе састављене од великог броја деце.
Незванично сазнајемо да је због последњег случаја, када је двогодишње дете неопажено напустило своју групу и изашло ван круга вртића, против васпитачице покренут дисциплински поступак, али да је реч о жени која је “без мрље” цео свој радни век дуг четири деценије провела у овој Установи.


У Предшколској установи потврђују да је двоје деце неопажено напустило њихове објекте и тврде да су предузели све законом предвиђене мере због начињених пропуста.


-Истинита је тврдња да је двоје деце неопажено напустило објекте у претходном периоду. Иако се сви објекти закључавају и имају “контролу приступа” на улазним вратима, деца су искористила тренутак када је највећа фреквентнција у току отпуста и са родитељима који су улазили и излазили на вратима, успели неопажено да напусте објекте – наводи у прослеђеном одговору Мирјана Крстић, директорка Предшколске установе „Наш“ радост” Смедерево.


Додала је да је “у наведеним случајевима поступљено у складу са Законом о основама система образовања и васпитања” те да је Предшколска установа “Наша радост” о “наведеним догађајима обавестила надлежне органе И предузела све хитне И неопходне мере у циљу појачане безбедности деце у свим објектима”.


Ј.В.

фото: Смедеревске новине

 

Comments are closed.