У ТВРЂАВИ ОТВОРЕН НОВИ ТУРИСТИЧКО-ИНФОРМАТИВНИ ЦЕНТАР

У присуству Николе Бартолинија, шефа Одељења за сарадњу Делегације Европске уније у Србији, Уроша Кандића, државног секретара Министарства туризма и омладине и градоначелника Јована Беча, у Смедереву је отворен нови туристичко-информативни центар, постављен на улазу у Мали град Тврђаве. Реч је о пројекту који се реализује у оквиру иницијативе “ЕУ за културно наслеђе и туризам”, који финансира Европска унија, суфинансира немачко Савезно министарство за економску сарадњу и развој (БМЗ), а спроводи ГИЗ.


-Смедеревска тврђава као главна туристичка атракција у граду привлачи велики број посетилаца. На основу продатих улазница Мали град бележи више од 40.000 посетилаца током године, али број туриста је много већи, јер са за време манифестација које се организују у Тврђави, као то су Смедеревска јесен, Театар у тврђави, Дунав филм фест или Витешки фестивал, не бележи број ппосетилаца. Након више од 60 године, ове године код Смедерева је упловило седам туристичких крузера, и ти туристи су обишли смедеревску тврђаву. Наша тврђава је у највећем броју случајева прва локација за обилазак града, али и прва дестинација за обилазак Доњег Подунавља, па је са данашњим отварањем Туристичко-информативног центра, направљен значајан корак ка унапређењу већ постојећег интересовања за ово богатство Смедерева. Ово је начин да се добију поуздане информације о граду, као и главним туристичким атракцијама Доњег Подунавља, које ће свакако утицати на одлуку посетилаца да дуже остају на овој дестинацији, али и да нам се поново враћају – истакао је градоначелник Јован Беч, захваливши се партнерима из Европске уније и представницима министарства на подршци, истакавши да ће локална самоуправа наставити да промовише туристичко богатство нашег града.


Укупна вредност пројекта је 87.354 евра, од чега је 68.854 евра донација ЕУ, док је учешће града 18.500 евра.

-Веома сам срећан да сам данас у Смедереву по први пут, надам се не и последњи и да могу да видим ову дивну тврђаву која ппредставља велики потенцијал за град Смедерево. Културно наслеђе представља велики потенцијал за развој региона Доњег Подунавља, али не само њега. У немачкој развојној сарадњи смо пронашли сјајног партнера, као и у Министарству туризма Републике Србије. Србија треба да буде веома поносна на Голубац, не само због тога што смо ми финансирали тај пројекат, већ и због начина којим се њом управља. У њу долази велики број туриста и она би требало да буде узор и за смедеревску Тврђаву. Верујем да ова Тврђава заслужује да буде део стертгије одрживог развоја, и помогне у развоју града и задржавању младих у овом региону. Туристичко-информативни центар је само мали део онога што је потенцијал ове Тврђаве и што она треба да постане за овај град. Ово је добар старт, идемо даље – рекао је Никола Бертолини, шеф Одељења за сарадњу Делегације Европске уније у Србији, додавши да је културно наслеђе основ наше историје, да нас оно стално подсећа одкле смо дошли и куда смо кренули.
Осим постављања новог објекта Туристичко-информативног центра, реализација пројекта подразумевала је и постављање приступне рампе, инсталирање интерактивног тотема са садржајем, опремање објекта и постављање паркинга за бицикле.


-Интерактивни тотем оживљава искуство посете, обогаћен информацијама којима се лако приступа преко модерних технологија, укључујући QР кодове, као и аудио и видео садржаје, и садржи информације које омогућавају посетиоцима да детаљније истраже локацију и атрактивне дестинације. Општи циљ пројекта је да унапредимо туристичку понуду, као и инфраструктуру у Доњем Подунављу, кроз што ефикасније коришћење културних и туристичких добара – истакла је Маја Ћирковић, чланивца Градског већа, уједно и координаторка пројекта.
Из Министарства туризма и омладине истичу да је Дунавска регија тренутно најважније инвестиционо подручје када је у питању туристичка инфраструктура у Републици Србији и најављују да ће обезбедити финансијску подршку за реализацију још пројеката у Смедереву.
-Сад смо договорили са представницима градских власти да у току овог месаца предају пројекат за изградњу прве фазе пешачких стаза унутар Тврђаве, а буџетирано је за наредну годину и предвиђено да се учини пловним овај рукавац код Тврђаве, како би више крузера могло да пристане овде наредне године. Смедеревска тврђава је једна од најлепших на Дунаву, у Србији, ако не и овом делу Европе и видимо колико сарадња и улагање ЕУ доприносе квалитету туристичке пондуде у Србиј, Подунавље је наша ривијера, немамо ништа лепше да прикажемо у овом делу Србије и нема перспективнијег места за привлачење већег броја страних туриста. Ове и наредне године имаћемо велике инфраструктурен пројекте у читавом Подунављу – рекао је Урош Кандић, државни секретар Министарства туризма И омладине, најавивши да већ за 10 дана почиње изградња марине у Великом Градишту.
У ЈП “Смедеревска Тврђава” истичу да је отварање новог Туристичко-информативног центра значајн корак у даљем развоју туризма града.
-Добили смо нову инфо тачку намењену туристима који обилазе, пре свега смедеревску Тврђаву, а потом и Доње Подунавље. Нашу тврђаву много туриста посети током године и она често представља полазну тачку за друге дестинације у Доњем Подунављу. Боља информисаност занчи мотивацију за дужи останак на дестинацији, али и омогућава побољшање сарадње између јавног и приватног сектора, као и да се градови, учесиници других пројеката у Доњем Подунављу, међусобно више повежу – каже Ана Микић из ЈП “Смедеревска Тврђава”.
Пројекат „ЕУ за културно наслеђе и туризам“ додељује преко 650.000 евра бесповратних средстава Европске уније за пројекте намењене унапређењу туристичке понуде и културног наслеђа у седам градова и општина у Источној Србији и Доњем Подунављу, међу којима је и град Смедерево.

Ј.В.

фото: Смедеревске новине

 

Comments are closed.