ПОЧЕЛА 136. “СМЕДЕРЕВСКА ЈЕСЕН”

Свечаним дефилеом централним улицама и постављањем великог грозда на главни градски трг, почела је 136. “Смедеревска јесен”, једна од најстаријих привредно-турситичких манифестација у Србији. Светковина вина и грожђа, чији почеци сежу још у 1888-му годину, временом је, због атрактивног положаја града и великог интересовања гостију из других крајева земље и региона, постала туристичка манифестација, па се и ове године очекује велика посећеност.


-Смедеревска јесен је прилика да покажемо свету шта смо и колико смо поносни на наше наслеђе. Смедеревска јесен није само манифестација воћа и вина, већ је то и прилика да се повежемо са пријатељима и породицом, да уживамо у лепоти музике, спортским такмичењима, програмима за најмлађе, позоришним представама, у препуним штандовима наших вредних домаћина и да заједно прославимо све оно што чини наш град тако посебним – рекла је приликом отварања манифестације Марија Марковић Ставрић, заменица градоначелника Смедерева.


Представљање воћарских и виноградарских производа, понуда смедеревских винарија, културни програми, наступи музичких извођача, све то очекује бројне посетиоце на више локација. У малом граду смедеревске тврђаве током трајања манифестације биће приређен програм „Деспотов град – средњовековна престоница“.


-То је колаж бројних програма – игрокази, позоришне представе, концерти, сатри занати, витешке борбе, сваки посетилац који буде дошао у Мали град Смедеревске тврђаве имаће осећај као да је ушао у времеплов И вратио се у средњи век – каже Браца Мартић, директор Центра за културу.
У суботу увече, пред публиком на главном градском тргу наступиће принц од Врање, затим Ђорђе Давид, Ивана Петерс, Александар Јосифовски и Славица Ангелова.


-Недеља је исто прожета бројним програмима за најмлађе, биће ту и штулаша и мађионичара, ту су наступи фолклорних група. Вечерњи термини су резервисани за наступе, најпре у 21 Сергеја Ћетковића, а у 23 сата наше земљакиње, Смедеревке, Тање Савић – наводи Мартић.
Све време на градском тргу је продајна изложба воћа, цвећа, меда, своје производе изложиће и локална удружења жена, а за љубитеље доброг вина незаобилазан је Вински град, који нуди обиље производа од грожђа.

У Центру за културу отворена је и Привредна изложба са циљем да се прикажу економски потенцијали града.
Манифестација ће, традиционално, бити затворена великим ватрометом у недељу увече.


Ј.В.


фото: Телевизија Смедерево

 

Comments are closed.