„ТАКО МИ АЛАТА И МОГА ЗАНАТА – 1823-2023“: У СУСРЕТ ОБЕЛЕЖАВАЊУ ДВА ВЕКА ЗАНАТСТВА У СМЕДЕРЕВУ

Два века занатства у Смедереву, осам деценија од оснивања савременог занатства и две деценије постојања Општег удружења предузетника које у овом статусу постоји као континуирани следбеник свих ранијих еснафских удружења у граду, три су значајна јубилеја која смедеревско удружење предузетника обележава ове године. Тим поводом у новембру ће бити организовани посебни програми, а својеврсни увод у свечано обележавање ових значајних датума биће изложба, коју током „Смедеревске јесени“, Опште удружење предузетника организује у сарадњи са Историјским архивом, најавили су организатори на конференцији за медије.

-Испред Историјског архива, на Тргу републике, од 7. до 10. септембра, током Туристичко-привредне манифестације, биће постављено десет паноа, а сваке вечери од 17 до 21 час биће емитован филм о смедеревским занатлијама. Циљ изложбе је да сликовито прикаже занатство и предузетништво у нашем граду – рекао је Иван Савић, у име организатора.

-Прво званично удруживање смедеревских занатлија у еснаф, за које постоје документи, догодило се 1823-ће године и ово је изузетно значајан јубилеј за град Смедерево. Деца не знају који су све занати постојали, чак и старији наши савременици се не сећају неких заната и како се шта производило и правило. Ова тематска изложба коју организујемо, као најаву главне у новембру, приказаће драгоцену необјављену фотодоукемтацију и архивска документа која се тичу оснивања и рада општег Занатског дома. Она има немерљив значај, поготову ако се има у виду да ће након програма обележавња, стална поставка изложбе бити овде у просторијама Занатског дома и да ће ученици моћи са својим наставницима да долазе и да се кроз разне радионице упознају и са историјом нашег града и занатима који су изумрли, једноставно са начином живота који је постојао у неким прошлим временима – истакла је Неда Мирић, директорка Историјског архива.

Након изложбе, све до свечаности обележавања у новембру, као стални вид упознавања са тековинама занатства у Смедереву предвиђени су Дани отворених врата.

-Још од прошле године почели смо да припремамо обележавање свих јубилеја, јер јако дуго и носимо на грбу удружења ту 1823-ћу годину, и жељно смо чекали ову 2023-ћу, надамо се да ћемо је добро искористити. Програм обележавања смо усвојили у новембру прошле године и већ тада смо добили сагласност свих установа културе, која нам је непроцењива, и са којима све ово време остварујемо континуирану сарадњу, као и са школама, јер наш програм има и едукативни карактер, и није само у функцији пуког подсећања. Ово је врло лепо подсећање, потковано чињеницама, на снажан развој занатства до данас. Надамо се да ће наше удружење да настави ту традицију, односно врати занатство на место које му припада у друштву – навео је Савић.

Изложба, монографија и филм представљају три сегмента једне исте приче која је везана за јубилеје настанка и развоја занатства и предузетништва у Смедереву, од 1823. године, кроз неколико трансформација до данашњег дана, 2023 године.

-Ми смо покушали да на основу свих докумената, чињеница и информација који су нам били доступни, направимо хронолошки низ развоја занатства у нашем граду. Ова три сегмента се допуњују и заједно чине целину приказа, технички гледано, то је структура нашег ангажовања, да се јубилеји достојно обележе и прикажу нашим грађанима. Све то биће крунисано Свечаном академијом, 3. новембра у Центру за културу, где ће све то да се сажме у једну тачку, целовиту и језгровиту причу која ће остати и нашим покољењима. Пројекти овог типа никада нису толико значајни за тренутак у коме настају, колико су значајни за будућност. Ово што ми сада радимо и што ће бити презентовано и сачувано ће тек за једно 10-15 година добити ону патину која је неопходна да се искаже прави значај овог материјала – рекао је Владимир Дасукидис, из Ауторког тима.

Монографија сабира све податке и документе до којих су аутори могли да дођу, како би илустровала два века постојања удружених занатлија у Смедереву који су оставили велику задужбину, а то је Занатски дом.

-Два века занатства у Смедереву је озбиљан јубилеј кога би грађани требало да буду свесни и штошта да знају о њему. Сваки податак на који смо наишли и ја, приређујући монографију, и сви људи који раде, био је изузетно драгоцен и узбудљив. Мени посебно, било је врло узбудљиво да држим у рукама документа из 1942-ге године Изванредног комесаријата за обнову Смедерева, у коме су наведена имена људи који су градили овај дом у ком се налазимо. Монографија прати време од 1823-ће године и показује колико је занатство било просперитетно и колико је захваљујући занатлијама овај град растао, развијао се, модернизовао се и постао цењена варош – рекао је Јовица Тишма, члан ауторског тима, аутор монографије и коаутор филма.   

Из организавционог одбора за обележавање јубилеја позивају суграђане да се кроз изложбу током „Смедеревске јесени“ упознају са развојем занатства у Смедереву, али и на свечаност у новембру, када планирају да окупе све занатлије и њихове потомке, међу којима су и породице које две и више генерација воде одређену занатску делатност, а има и оних који се занатством баве сто и више година.

Ј.В.

фото: Смедеревске новине

 

Comments are closed.