МУЗЕЈ У СМЕДЕРЕВУ: ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА “МЕКСИКО У ИСТОРИЈСКОЈ ШТАМПИ СРБИЈЕ”

У смедеревском Музеју, у понедељак је, у присуству мексичког амбасадора у Србији, његове екселенције Карлоса Изуара Феликса Короне, отворена изложба под називом “Мексико у историјској штампи Србије” и приређена промоција истоименог дигиталног портала http://meksiko.unilib.rs/.


-Програм је настао поводом великог јубилеја, 75 година дипломатских односа између “Мексика и Србије. Универзитетска библиотека “Светозар Марковић”, са мексичком амбасадом у Србији, су за ту прилику поклонили народима Србије и Мексика дигитални портал “Мексико у историјској штампи Србије” који садржи 353 чланка објављена у истроијској штапи од 1844-те до 1953-те године, као и изложбу на којој су представљени најзнаимљивији чланци са портала – истакла је директорка Татјана Гачпар, истакавши да јој је велика част што је смедеревски Музеј домаћин овакве изложбе.


Захваливши се амбасадору Мексика на доласку у Смедерево, градоначелник Јован Беч истакао је овом приликом важност пријатељских односа два народа.


-Наши народи деле бројне сличности, а изнад свега, посвећеност традицији, срдачно гостопримство, што нас чини добрим домаћинима. Грађани Србије у Мексику препознају истинског и, пре свега, великог пријатеља. Мексико не доводи у питање неповредивост суверенитета и територијалну целовитост Србије, пружајући нам доследну подршку, што грађани Србије препознају и цене. Односи Србије и Мексика су пријатељски и засновани на међусобном разумевању и подршци. Ова изложба у Музеју у Смедереву, поред тога што је сама по себи јединствена, показује везу између Србије и Мексика, која датира још од давне 1844. године. Овом изложбом показујемо присуство Мексика на територији целе наше државе. Још једном желим да се захвалим амбасади Мексика, пре свега, амбасадору, господину Корони, на доласку у наш град, као и директорки Музеја у Смедереву на организацији ове изложбе и гостопримству – рекао је градоначелник Јован Беч, ообраћајући се присутнима на отварању изложбе.


Част и задовољство што је у Смедереву истакао је и амбасадаор Мексика у Србији, напоменувши да је оова изложба мост сарадње између две земље.


-Ја сам у Србији већ био на служби у периоду од 1991-ве до 1994-те године у својству отправника послова. Велика ми је част да, у овом мом другом мандату, односно мом повратку, промовишем културу Мексика, не само у овом граду и престоници, него и у другим градовима Србије. Ове године прослављамо 77 година непрекидних дипломатских односа између Мексика и Србије. Самим тим желим да истакнем да Мексико поштује територијални интегритет и суверенитет републике Србије на темељима наше спољне политике и блискости Србији и српском народу. Иако наши званични дипломатски оодноси трају 77 година, наше присуство овде датира много много времена уназад, од 1800-тих година, када је постојало интерсовање у штампи за државу Мексико како на пољу историје, тако и на пољу економије. Ово је веома интресантна изложба, овде су и чланци који су написани на старословенском језику. Наше везе настале су много времена уназад, а на данашњи дан верујем да и ви, као и ја сматрате, да су, упркос геограгској дистанце, мексички и српски народ веома блиски – истакао је амбассадор Мескика у Србији, његова екселенција господин Корона.


Истакао је овом приликом да амбасада Мексика улаже велике напоре да изађе из престонице и мексичку културу, традицију И државу представи не само у Београду, већ И грађанима других локалних самоуправа у Србији.


Пре отварања изложбе, амбасадора Мексика угостио је у Градској управи градоначелник Јован Беч. Током сусрета је било речи о могућности унапређења привредно-туристичке сарадње иизмеђу мексичких градова и Смедерева.


Ј.В.

фото: Смедеревске новине

 

Comments are closed.