ОТВОРЕН „ДУНАВ ФИЛМ ФЕСТ“, ШЕСТ ОСТВАРЕЊА У ТАКМИЧАРСКОЈ СЕЛЕКЦИЈИ

Шесто издање филмског фестивала Подунавских земаља “Дунав Филм Фест” отворен је уторак увече у Малом граду смедеревске Тврђаве премијером домаћег филма “Момак и девојке” редитеља Ивице Видановића. Овогодишњи фестивал свечано је отворила млада глумица Инес Петровић из наведеног остварења.
Заменица градоначелника Смедерева Марија Марковић Ставрић истакла је да је град поносан што је и шесту годину заредом угостио Дунав филм фест, који спаја филмска светла са културним богатством овог града на Дунаву.
-Фестивал представља прославу уметности и културе и полако постаје део културне баштине Смедерева, а филмски програм и ове године доноси остварења различитих жанрова – рекла је Марковић Ставрић на отварању фестивала.


Идејни творац и селектор овогодишњег програма Игор Станковић нагласио је да шесто издање има највише филмова и гостију до сада, те да је прави празник седме уметности, а да се Смедерево налази на мапи европских фестивала и кинематографије.
У оквиру програма Фестивала подунавских земаља на неколико атрактивних локација биће приказано 35 остварења у четири програмске целине – “Такмичарска селекција”, “Непролазни”, “Породица на окупу” и “Река-питулација”.
Такмичарску селекцију у борби за главну награду, “Дунавску лађу”, чини шест филмских остварења – “Тачка повратка” Роберта Хлоза (Чешка Република, Словачка, Србија, Пољска), “Сиси и ја” Фрауке Финстервалдер (Немачка, Швајцарска), “Нула калорија” Џесике Хауснер (Аустрија, Немачка, Француска, Велика Британија, Данска, Катар), “Сигурно место” Јураја Леротића (Хрватска), “Пластично небо” Тибора Баноцкија и Саролта Сабоа (Мађарска, Словачка) и “Да ли ме волиш?” Тоније Нојаброве (Украјина, Шведска). Сви филмови из такмичарске селекције ће, традиционално, бити приказани на главној локацији фестивала, у Малом граду смедеревске Тврђаве.
Осим тврђаве у Малом граду, пројекције ће се одвијати у Дунавском парку, на Платоу код Карађорђевог дуда, на летњој сцени и у биоскопу Центра за културу Смедерево.
О награди ће одлучивати жири у саставу Ивета Иванова, глумица и редитељка из Бугарске, Јелена Михајловић, глумица и директорка Драме на српском језику Народног позоришта Суботица и Зоран Амар, познати српски редитељ који деценијама живи у Америци.
У Малом граду ван конкуренције биће приказани домаћи филм “Заштита пре свега” Павла Вучковића, прве две епизоде ТВ серије “Тунел” Петра Ристовског, а у Центру за културу документарац “Филм давне будућности” Синише Цветића, “Света Петка – Крст у пустињи” Хаџи-Александра Ђуровића, уз разговоре са редитељима.
Улаз на фестивалске пројекције је слободан, сем програма у Малом граду Смедеревске тврђаве.


СДН


Фото: ЦЗК

 

Comments are closed.