МУЗЕЈ У СМЕДЕРЕВУ: ПРЕДСТАВЉАЊЕ КЊИГЕ „УМЕТНОСТ И ДВОРСКА КУЛТУРА У СРБИЈИ 1872-1903“

Овог петка, 28. априла, у 18.00 часова у Музеју у Смедереву биће приређен свечани програм представљања књиге „Уметност и дворска култура у Србији 1872-1903“, ауторке др Снежане Цветковић, историчарке уметности, музејске саветнице Музеја у Смедереву.

Књига је објављена у издању Музеја у Смедереву и Центра за визуелну културу Балкана, Филозофског факултета у Београду, захваљујући средствима пројекта на конкурсу Министарства културе Републике Србије за музејско наслеђе у 2022. години, са суфинансирањем Града Смедерева. Настала је на основу докторске дисертације коју је Снежана Цветковић одбранила на Одељењу за историју уметности Филозофског факултета у Београду 2021. године. У књизи су обрађени дворови кнеза/краља Милана и краља Александра Обреновића у Београду, Смедереву, Крагујевцу, Нишу и Такову, и то њихова архитектура, ентеријери и дворска култура.
О књизи ће говорити у име издавача, Татјана Гачпар, директорка Музеја у Смедереву и др Ана Костић, професорка Филозофског факултета у Београду и управница Центра за визуелну културу Балкана, рецензент др Ненад Макуљевић, професор Филозофског факултета у Београду, др Саша Брајовић, професорка на Филозофском факултету у Београду, и ауторка књиге др Снежана Цветковић.

СДН

фото: Смедеревске новине

 

Comments are closed.