ПРИТВОР ЛИЦИМА ОСУМЊИЧЕНИМ ЗА УТАЈУ ПОРЕЗА

На предлог Основног јавног тужилаштва у Смедереву одређен је притвор осумњиченима Д.М. (45) из Смедерева и Г.П. (65) држављанки Руске федерације због бојазни да би боравком на слободи утицали на сведоке или уништили,сакрили или изменили доказе постојања кривичног дела, саопштено је из Основног јавног тужилаштва.

-Њима се на терет стављају два кривична дела пореска утаја и фалсификовање исправе јер су фалсификовали откупне листове и евидентирали знатно веће износе за име набавке и продаје воћа, чиме су избегли да плате порез и оштетили буџет Републике Србије. На саслушању пред тужиоцем, осумњичени су се бранили ћутањем, а у даљем току поступка неопходно је испитати преко 120 лица који су сведоци и имају непосредна сазнања о наведеним кривичним делима – наведено је у саопштењу.

Подсетимо, ова два лица ухапшена су у уторак, под сумњом да су, како је навела полиција, у намери да избегну плаћање пореских обавеза, у пословнимкњигама предузећа чији је Д. М. фиктивни, а Г. П. стварни власник, фалсификујући откупне блокове, евидентирали наводне набавке воћа у износу од скоро 140 милиона динара. На основу такве фиктивне документације они су, како се сумња, умањили основицу за опорезивање и избегли да искажу и плате порез на добит,оштетившибуџет Републике Србије за око 21 милион динара.

СДН

фото: Смедеревске новине

 

Comments are closed.