КОНЦЕРТ БЕОГРАДСКОГ МУЗИЧКОГ КВАРТЕТА У МУЗЕЈУ

У четвртак, 20. априла, у Музеју у Смедереву биће одржан концерт Београдског гудачког квартета, кога чине Невенка Татић и Владимир Васиљевић, виолине, Ивана Гладовић Ерчић, виола и Душан Стојановић, виолончело. Почетак програма најављен је за 20 часова.

Београдски гудачки квартет је својом успешном концертном ангажованошћу и широком медијском заступљеношћу ушао у ред водећих српских камерних ансамбала.

Квартет је наступао у свим већим градовима наше земље. Учествовао је на међународним фестивалима БЕЛЕФ, Калемегдански сутони и Јесен на Чукарициу Београду, Међународном фестивалу камерне музике у Нишу и Мокрањчевим данима у Неготину. Квартет је био и резиденцијални ансамбл Меморијала Исидор Бајић у Новом Саду.

Београдски гудачки квартет је значајно заступљен и на међународној сцени. У региону је наступао на фестивалу Јесенске музичке свечаности у Скопљу и Барском Лјетопису. Имао је неколико успешних турнеја у Италији и Немачкој, гостовао  je у Вашингтону, у САД-у, по позиву асоцијације Орфелин а уз сарадњу са Министарством културе Србије.

Београдски гудачки квартет је остварио низ трајних снимака за Радио-телевизију Србије и издао је четири ЦД-а. Рад квартета је дуг низ година подржавао Секретаријат за културу Београда, на више пројеката, а квартет је сарађивао и са Центром за музику Коларчеве задужбине, Београдским кутурним центром, Југоконцертом, Мадленијанумом и бројним центрима за културу у Србији.

Репертоар Београдског гудачког квартета чине дела класичне литературе за гудачки квартет, али такође и савремене композиције, као и дела других музичких жанрова прилагођених квартетском извођењу.

Последњих неколико година Београдски гудачки квартет је посебно усмерен на извођење композиција српских аутора, како савремених, тако и дела из богате српске музичке баштине. У томе их подржава, кроз пројекте, СОКОЈ – савез музичких аутора Србије. Квартет је наступао и на Међународном фестивалу Трибина композитора, у Београду, 2019. године.

ПРОГРАМ:

Божо Бановић – Гудачки квартет бр.3 оп.48

Бранка Поповић – Out of Nowhere

Дејан Деспић – Менует (из Дубровачког дивертимента)

Марко Алексић – Руковети С.С.Мокрањца аранжман за гудачки квартет

Милана Стојадиновић Милић – Рок Џез Рол Етида на распродаји

Драгољуб Драган Илић – Oplety

СДН

фото: Музеј Смедерево

 

Comments are closed.