НАЛЕД: ПОЗИВ ГРАДОВИМА И ОПШТИНАМА ЗА ЛИГУ ШАМПИОНА ЛОКАЛНОГ РАЗВОЈА

Локалне самоуправе из читавог региона позване су да се пријаве за учешће у Програму цертификације градова и општина с повољним пословним окружењем у југоисточној Европи (BFC SEE) и тиме системски унапреде услове за привлачење инвестиција и бржи развој постојеће привреде.

Партнерство за конкурентни регион (CORE Partnership), у сарадњи с Немачком развојном сарадњом коју спроводи ГИЗ, расписало је јавни позив челницима локалних самоуправа да пратећи критеријуме BFC SEE цертификације унапреде рад и ефикасност локалне администрације, и тако завреде епитет града по мери привреде. Позив је отворен за укупно 50 локалних самоуправа из региона, које досад нису учествовале у BFC SEE програму, наведено је у саопштењу Наледа.

-Позив упућујемо реформски оријентисаним локалним лидерима који учешћем у програму улазе у регионалну утакмицу за одрживе инвестиције и бољи животни стандард. Почетни корак у овом процесу је да локална заједница препозна јединствене потенцијале и улогу привреде у креирању одрживе стратегије развоја. Овај програм у томе помаже јер даје јасне смернице за очување запослености и отварање радних места кроз јачање партнерства с локалном привредом. Критеријуми прате развојне и просторне планове, и помажу да се унапреди организациони капацитет, ефикасност и ниво дигитализације општинских услуга. Стандард рангира и конкурентност у погледу локалних намета и посебно вреднује подршку предузетништву, иновацијама и зеленој економији – каже Виолета Јовановић, извршна директорка НАЛЕД-а.

BFC SEE програм се спроводи од 2012. и досад је више од 100 градова и општина прошло кроз процес цертификације, а тренутно 45 локалних самоуправа поседује цертификат који представља печат квалитета њиховог пословног окружења. Резултати истраживања које је спровело Партнерство за конкурентни регион показују да више од три четвртине локалних самоуправа које су прошле кроз овај процес, сматра да је био користан и истичу да их је највише мотивисало унапређење ефикасности рада администрације, привлачење нових инвестиција и препознатљивост локалне самоуправе. Њих 98% би овај програм препоручили и другим градовима и општинама.

У Србији важећи BFC цертификат поседују Параћин, Чачак, Рума, Бор, Стара Пазова, Лесковац, Нови Сад, Пожаревац, Шабац, Ћуприја и Пећинци и они јесу међу најуспешнијим локалним самоуправама када је реч о привлачењу улагања и развоју локалне привреде, наведено је у саопштењу.

За учешће у програму, заинтересовани градови и општине могу да доставе пријаву путем сајта http://www.bfc-see.org или да се обрате НАЛЕД-у, као надлежном Техничком секретаријату за спровођење овог програма у Србији. У наредном периоду биће организована и инфо сесија када ће сви заинтересовани учесници, представници градова и општина моћи ће да се додатно информишу о детаљима и условима учешћа.

СДН

фото: НАЛЕД

 

Comments are closed.