СЕЋАЊЕ НА СУГРАЂАНЕ СТРАДАЛЕ У НАТО БОМБАРДОВАЊУ

Интонирањем химне, минутом ћутања и полагањем венаца у Смедереву је обележен дан сећања на суграђане страдале у НАТО бомбардовању СРЈ 1999. године. Операција названа ,,Милосрдни анђео“ трајала је 78 дана, а Смедерево је било међу првим градовима на које су пале бомбе, када је у вечерњим сатима бомбардована ракетна база у Вучаку.

За 78 дана ваздушних напада НАТО авијације погинуло је 14 припадника војске и полиције Смедерева, Бранислав Николић, Радиша Ђорђевић, Млађан Радојковић, Адем Бериша, Станиша Павић, Драган Комарица, Роберт Лајчак, Благоје Радић, Ивица Серафиновић – Циви, Топлица Илић, Бојан Радојковић, Дејан Седларевић, Мирослав Милошевић и Милутин Добрић.

-Повод због кога смо се данас, на овом месту, окупили веома је тужан, тежак и болан. На данашњи дан, пре двадесет и четири године почео је напад НАТО агресора на тадашњу Савезну Републику Југославију. Мета су постали густо насељени делови градова, амбасаде, мостови, фабрике, болнице, школе, обданишта, културно-историјски споменици, једном речију народ. Било је то време страдања и бола, али пре свега бруталан и језив злочиначки напад на једну малу земљу која тешко да је некоме нешто скривила, ничију територију није напала. Бомбардовање је трајало пуних 78 дана, оставивши за собом хиљаде жртава. Данас је дан када се преплићу два осећања, осећање туге, али и осећање поноса. Поносни смо на чињеницу, да иако мали народ, увек смо бранили своју земљу, своје градове и огњишта. Ми овде данас, изнова, на наш начин, достојанствено пре свега, показујемо да наше жртве нису заборављене. Нећемо да клечимо и молимо, хоћемо да чувамо сећање на страдале и никада нећемо заборавити шта сте нашој малој земљи и нашем великом народу урадили. Та мала земља и њен велики народ су само хтели да буду свој на своме и чувају своја огњишта – рекао је градоначелник Јован Беч.

Венце су на спомен обележја житељима Смедерева који су страдали у НАТО агресији 1999. године положиле делегације, Министарства одбране, државни секретар у Министарству одбране Миле Јелић и в.д помоћник министра одбране за људске ресурсе Синиша Радовић, руководство града Смедерева градоначелник Јован Беч и чланица Градског већа ресорно задужена за културу, туризам и информисање Маја Ћирковић, делегација Гарнизона војске Пожаревац, Полицијске управе Смедерево, породице палих жртава, Градског одбора СПС – а, Удружење резервних војних старешина, СУБНОР – а, Удружење ратних добровољаца и поштовалаца 1912-1918. година и Удружење потомака ратника.

За 11 недеља бомбардовања и трајања операције ,,Милосрдни анђео“, осим ракетне базе у Вучаку, гађани су мост на Дунаву, Индустријска зона, главна трафо-станица Железаре и постројења Југопетрола.

Ј.В.

фото: Смедеревске новине

 

Comments are closed.