ОДРЖАН ПРОТЕСТ: СТОП НАСИЉУ НАД ПРОСВЕТНИМ РАДНИЦИМА НА РАДНОМ МЕСТУ

Скраћењем часова на пола сата, протестном шетњом и скупом на главном градском тргу, чланови Гранског синдиката просветних радника Независност Школске управе Пожаревац и окружног одбора Синдиката образовања Србије, у четвртак су у Смедереву изразили подршку професору математике Текстилно-технолошко пољопривредне школе “Деспот Ђурађ” Радосаву Пантићу, који је суспендован након инцидента са учеником због мобилног телефона. Са скупа је упућен захтев да се њихов колега што пре врати на посао.


-Данас смо овде да кажемо да колега Пантић и сваки наш члан неће остати сам и незаштићен. Ми смо имали доста стрпљења и чекали да се ситуација поправи новим законима, новинм правилницима, и превише стрпљења смо показали. Толеранције за насиље не сме да буде, мора да буде нулта толеранција сада и одмах. Нека се они који су надлежни баве законима, ми ћемо давати своја мишљења, али оно што ћемо радити као најорганизованија друштвена група, а то синдикат јесте, ми ћемо заштиту наших чланова практиковати сваког дана, нећемо никога оставити да се бори сам и то је моја основна порука – истакла је Чеданка Андрић, председница Уједињених гранских синдиката “Независност”.


Окупљени су се подсетили и свих случајева насиља над просветним радницима који су забележени у школама широм Србије, са захтевом да се надлежни што пре позабаве решавањем овог проблема.


-Можда није важно колико нас је овде у Смедереву, можда нисмо довољно бројни, довољно гласни, довољно јаки, али важно је да знамо које друштвене вредности бранимо. Ми бранимо светињу образовања – рекла је, обраћајући се на скупу, Јасминка Марић, председница Гранског синдиката просветних радника “Независност” Школске управе Пожаревац.


Протест просветних радника у Смедереву подржали су представници синдиката “Независност” из школских управа у Новом Саду, Крагујевцу, Краљеву, Лесковцу, Ужицу, Нишу, Ваљеву и Зајечару, затим Грански синдикат рударства и енергетике, као и Синдикат правосуђа Србије.


Организатори протеста раније су најавили да је последњи случај насиља над професором у смедеревској школи само „кап у чаши“, и да је скуп организован са циљем скретања пажње на све просветне раднике у Србији који се свакодневно суочавају са сличним ситуацијама.


Ј.В.

фото: Смедеревске новине

 

Comments are closed.