ПОЧЕЛА ДРУГА ГОДИНА ПРОЈЕКТА „ЕКООПШТИНА“

Амбасада Француске у Србији и њени партнери: Институт „Veolia“, „Saint-Gobain“, „Veolia“, „Decathlon“, НАЛЕД и СКГО, „Wiener Stadistsche“, Министарво рударства и енергетике и делегације Европске уније, заједнички су отворили друга издање конкурса „Екоопштина”.


Француско-српска платформа за сарадњу на изазовима одрживог града, кроз идентификацију добре праксе развијених на локалном нивоу у Србији као и у Француској, биће представљена током семинара организованим за локалне заједнице у Србији. Ови семинари ће се одржати у Београду и Нишу 27. априла ,,Одрживо управљање отпадом и енергетска обнова”, 10. мај ,,Одржива мобилност”, 25. мај ,,Одрживо управљање водама” и 6. јун за ,,Енергетска ефикасност”. У октобру је додела награда којом ће бити награђени победници новог издања.


Конкурс је отворен за све градове и општине са мање или више од 40 000 становника у 4 категорије (управљање отпадом, одрживо управљање водом, енергетска ефикасност зграда, паметни градови) на којем ће бити награђено укупно 8 српских општина које ће бити позване на студијска путовања у Француску. Конкурс је отворен за све наставнике и ученике у Србији који раде на заштити животне средине.


Позвани су сви градови и општине Србије да учествују на семинарима и да своје пројекте пријаве до 30. јуна 2023. године.


,,Поносни смо на резултате првог издања када смо добили 60 пријава из српских заједница, што показује велико интересовање, и 35 пријава из школа. Пожелели смо добродошлицу за више од 350 изабраних званичника и техничара из српских локалних власти током наша 4 техничка семинара организована у 2022. Ово су охрабрујући резултати и илуструју нашу амбицију да Екоопштина буде платформа за сарадњу у погледу животне средине и одрживог града који промовише актере зеленије Србије и јача везе између српске и француске заједнице. Желимо да наш пројекат учинимо вектором сарадње и европских интеграција око питања животне средине која утичу на свакодневни живот грађана Србије. Посебно нам је задовољство да учврстимо наше партнерство са делегацијом Европске уније означавањем Екоопштине делом кампање „We care“ и програма „ЕУ за Тебе“. За ово друго издање, амбиција нам је да наставимо наше деловање у служби српске заједнице и српске омладине. Оно што желимо је да све више локалних заједница и школа учествује на нашем такмичењу како бисмо могли да идемо напред и да померимо Србију у њеној зеленој агенди”, рекао је Њ.Е. Пјер Кошар, амбасадора Француске у Србији.


,,Циљ Владе Србије и Министарства рударства и енергетике је енергетска сигурност за наше грађане и привреду. Доносећи стратешке одлуке о будућим улагањима у енергетски сектор полазимо управо од нераскидиве везе енергетике и екологије, и када говоримо о новим капацитетима, говоримо пре свега о зеленој енергији. Настојимо да кроз значајне субвенције олакшамо нашим грађанима да буду енергетски ефикаснији, троше мање енергије тако што ће заменити врата и прозоре, урадити изолацију фасаде, заменити котлове енергетски ефикаснијим. До сада је држава за те намене издвојила 2,6 милијарди динара за 20.000 домаћинстава, а недавно смо обезбедили додатна средства за мере повећања енергетске ефикасности у домаћинствима, у износу од око 70 милиона евра. План је да јавни позив буде расписан у другој половини 2023, а очекујемо да ћемо тим средствима моћи да субвенционишемо око 80.000 домаћинстава. Претходни конкурс Екоопштина показао је да на нивоу општина и градова има много квалитетних идеја и пројеката, показао је богатство добрих пракси на локалном нивоу, али и велику мотивисаност најмлађих, наше деце, да раде на унапређењу заштите животне средине и рационалнијој потрошњи електричне енергије”, рекла је Дубравкa Ђедовић, министарка рударства и енергетике.


Генерални секретар СКГО-а Никола Тарбука подсетио је да је ова иницијатива важан елемент сарадње са Амбасадом Француске. Општине Србије одржавају традиционалну везу са општинама Француске и у Лиону ће се организовати састанак на коме ће се разговарати о питањима сарадње две земље, као и о економским питањима, образовању и науци. Екологија је једна од тема, уз енергију и одрживу мобилност, за коју је СКГО веома везан.


,,Компанија „Saint Gobain“ је са задовољством поново подржала пројекат који има за циљ подизање свести код становништва. Наша иновативна решења, енергетски ефикасна која чувају животну средину комплементарна су са пројектом ЕКООШТИНА. Познат је наш слоган,,Making the world a better home” и у складу са тим посматрамо и пројект ,,Екоопштина“, јер оно што данас урадимо биће боље за будућност“, рекао је Владан Илић, генерални директор „Saint Gobain“ за Србију.


Слободан Крстовић, директор за одрживи развој НАЛЕД-а истакао је да је организација срећна што је поново део пројекта Екоопштина. Одрживи развој и дигитализација су хоризонталне теме које су приоритети. Теме отпада у води и ваздуху су у фокусу српских градова, а Налед формира студијске групе са градовима на тему отпада и квалитета воде. Екоопштина је пројекат који може да покаже могућа решења.


Филип Тјел генерални директор „Veolia“ Србија је рекао да са задовољством настављају сарадњу са Екоопштином и да је то одлична платформа за преношење знања о темама које су у срцу пословања као што је вода, енергија и управљање отпадом. Њихов циљ је да промовишу сарадњу, да убрзају размену знања и примену нових и иновативних техника као што је Винча, са рециклажом грађевинског отпада где производе агрегате.

,,Реализује се прва енергетска производња из отпада и омогућава снабдевање града Београда електричном и топлотном енергијом, односно 30.000 домаћинстава електричном енергијом и 60.000 топлотном енергијом” истиче Тјел.


Небојша Грбушић, директор „Water solutions and technologies Veolia“ Србија каже да су резултати и активности више него позитивни и да на тај начин промовишу размену између српских и француских градова. „Veolia“ ради широм света и жели да ојача заједнице и унапреди потенцијал.


Ивана Ђуришић, корпоративни ПР менаџер „Wiener Stadtische“ осигурања а.д.о. Београд са поносом истиче партнерство на пројекту Екоопштина, јер компанија жели да прати и подржи напоре размене искустава и знања и оперативне експертизе у погледу животне средине. Циљ је да се обезбеди будућност за наредне генерације и подржи пројекат у контексту одрживе мобилности, као што је бициклизм у граду Нишу где су изградили бициклистичке станице.


Катарина Јовановић, директорка „Decathlon“-a за Београд и чланица жирија за категорију ,,Зелене школе” истиче да као спортска компанија, имају за циљ да заштите језера и планине како би деца могла да уживају и да се баве спортом у природи. До сада су спровели акције подизања свести деце о животној средини, а за конкурс Екоопштина донираће опрему за победничке школе.

СДН

фото: Ника Веселинов

 

Comments are closed.