ГИМНАЗИЈА: ПРЕДАВАЊЕ „ОРИЈЕНТАЛИЗМИ У СРПСКОМ ЈЕЗИКУ У ПРОШЛОСТИ И ДАНАС“

У оквиру обележавања манифестације „Март, месец српског језика“ гост Друштва за српски језик и књижевност за Подунавски округ и Гимназије у Смедереву биће проф. др Рајна Драгићевић, српски лексиколог и лексикограф, редовни професор на Катедри за српски језик са јужнословенским језицима Филошког факултета у Београду. Том приликом она ће одржати предавање „Оријентализми у српском језику у прошлости и данас„.

-Предавање ће бити посвећено позајмљеницама које у последњих педесетак година у великом броју застаревају прелазећи постепено из активног у пасивни лексички фонд. Биће представљена новија интересантна истраживања турцизама, осветљене поједине семантичке и творбене карактеристике оријентализама и анализе њихове фреквентности у савременом српском језику. Циљ предавања је да се, првенствено код ученика средњих школа, али и код шире публике, прошири знање о лексици српског језика и пробуди интересовање за проучавање ове изузетно занимљиве области – најављују организатори.

О оријентализмима ће проф. др Рајна Драгићевић говорити у петак, 17. марта, у свечаној сали Гимназије у Смедереву, са почетком у 18.30 часова.

СДН

 

Comments are closed.