ЦЗК: ТРИБИНА „УСАМЉЕНОСТ И ОДГОВОРНОСТ“

У оквиру образовног програма Центра за културу Смедерево у среду, 15. марта, биће одражана трибина са темом „Усамљеност и одговорност“, а гост ће бити филозоф и конструктивистички психотерапеут Милан Дамјанац. Програм почиње у 18 сати у Концертној дворани, а улаз је слободан.

Већина нас је у животу осетила усамљеност у „своја четири зида“ или се осетила потпуно самим у соби пуној људи. Данашње друштвене норме намећу нам да треба да смо успешни у скоро свакој сфери, а са друштвеним мрежама – да сав тај успех подједнако успешно и презентујемо широј јавности и тако будемо успешни и у сфери утицаја. Ипак, ове норме и захтеви често имају негативне последице – нарушене односе са оним пријатељима и ближњима који су били ту пре Тикток-а, Инстаграм-а, Фејсбук-а, Јутјуба. У трци са све већим бројем истинских обавеза и оних које смо додатно себи наметнули, све је мање времена за објашњавање, правдање или дељење личних циљева и потешкоћа са којима се суочавамо. Крилатица „у се и у своје кљусе“ данас као да добија ново значење. Осећај неповерења или срамоте да поделимо са другим своје планове, осећања, страхове или суздржавање од искрене, отворене и непосредне комуникације, воде нас у усамљеност.

С друге стране, из осећања самоће настала су велика дела књижевне и ликовне уметности.И самоћа и усамљеност нераскидиво су повезане са питањем о значају преузимања одговорности за сопствени живот и изборе које правимо, што повлачи и изложеност последицама које произилазе из тих избора. То преузимање одговорности, иако сведочи о нашој слободи и потврђује нас као доносиоце одлука,у бити је врло тешко и изазовно.

Милан Дамјанац је дипломирао филозофију и завршио мастер из образовања и мастер из социјалног рада. Након студија, уписује и завршава специјалистичку петогодишњу едукацију из области конструктивистичке психотерапије и стиче национални сертификат из психотерапије у оквиру Савеза друштава психотерапеута Србије, признатог од стране Европске асоцијације за психотерапију. Завршава и едукацију из егзистенцијалног саветовања и постаје члан Британске терапијске асоцијације (National UK Therapist Register- SFTR) и Европске асоцијације за саветовање (ЕАЦ), а након тога и сертификат филозофског практичара и саветника под окриљем Америчког друштва за филозофску праксу (American philosophical practitioners association- APPA). Бави се индивидуалном и групном психотерапијом, стручним едукацијама. Ради као едукатор у оквиру Удружења конструктивиста Србије (УКС), у оквиру којег едукује будуће психотерапеуте из области конструктивистичке психотерапије.

СДН

фото: ЦЗК СД

 

Comments are closed.