ОСКРНАВЉЕНА ЦРКВА НА СТАРОМ ГРОБЉУ, ГРАФИТИ ЋЕ СУТРА БИТИ УКЛОЊЕНИ

На цркви Успења пресвете Богородице на Старом гробљу у Смедереву осванули су графити симбола пентаграма и крста окренутог наопако, који се сматрају сатанистичким. Графити су на древној грађевини примећени прошле недеље, а овог викенда ће бити уклоњени, потврдио нам је старешина цркве протојереј Жељко Ђурић. Додаје да пријаве против починилаца нису поднете надлежним органима, јер су за овај чин, највероватније, одговорна деца.

-Према доступним информацијама, реч је о деци, највероватније до средњошколског узраста, која су примећена око цркве и да шетају по Старом гробљу, а што се види и на појединим фотографијама које су кружиле неким мрежама. Ја их не би износио у јавност, ни пријаву нисмо поднели пошто материјалне штете готово да нема, а како је реч о деци, којој свашта пада на памет, нисам мишљења да их треба гонити. Ми ћемо већ сутра те графите да уклонимо са цркве – каже протојереј Ђурић.

Додаје да очекује да ЈКП “Зеленило и гробља” које је, између осталог, надлежно и за одржавање Старог гробља, појача свој надзор.

-Очекујемо да се чувари гробља више ангажују и појачају надзор, не само када је реч о цркви чији сам старешина, већ и о споменицима и осталим објектима који се налазе на нашем Старом гробљу, јер они су задужени за његово чување и одржавање – каже протојереј Ђурић.

Црква Успења пресвете Богордице је подигнута у првој половини 15.века, а верује се да је била гробна капела смедеревског митрополита Атанасија. Уз олтар цркве се налази гроб Димитрија Давидовића, оца српског новинарства и писца Сретењског устава. Код цркве је и спомен костурница жртвама Петојунске екслозије у Тврђави 1941. године, а недалеко од ње и гробна капела смедеревског добротвора Дина Манчића, која је недавно обновљена и на којој се налазе надзорне камере, које би, можда, могле да помогну у евентуалном откривању починилаца.

Ј.В.

фото: Смедеревске новине

 

Comments are closed.