ЦЗК: ПРЕДСТАВЉАЊЕ РОМАНА „ПРОКЛЕТИЈЕ“ АУТОРА ДЕЈАНА ОГЊАНОВИЋА

Тематско вече У врлетима страве-роман “Проклетије“ Дејана Огњановића одржаће се у понедељак, 27. фебруара, са почетком у 19 сати у Концертној дворани Центра за културу Смедерево.

У сусрету са најистакнутијим писцем и проучаваоцем хорора у Србији, али свакако и у региону, др Дејаном Огњановићем, посветићемо пажњу идејама које су учествовале у уметничкој изградњи његовог комплексног и монументалног дела, романa „Проклетије“. Уз Огњановића, гост вечери биће и др Марко Пишев, антрополог и етнолог.

Улаз је слободан.

Моћна, обузимајућа атмосфера, надахнуто и убедљиво дочаран импозантан амбијент планинског масива као станишта нечег древног и тајанственог, сусрет са нељудским, зов преображаја и иницијације, уткани су у дело које својим квалитетима и богатим садржајем нуди изазове за испитивање аспеката хорора. Тематизација ће обухватити и мрачно инторнирано, филозофско, беспоштедно суочавање са проблематиком егзистенције, улогу сакралног и нуиминозног у генерисању искуства страве, као и однос жестоких сцена и креирања језе, питања везана за телесну и космичку страву, акцију и контемплацију, границе разума…

Заинтересовани ће поред романа “Проклетије“ моћи да купе и одабрана издања из едиције „Поетика страве“, коју Огњановић уређује у оквиру издавачке куће „Орфелин“, као и студију Поетика хорора

Дејан Огњановић активан је као писац, филмски и књижевни критичар, теоретичар хорора, есејиста, уредник и приређивач. Објавио је романе „Наживо“, „Заводник“, „Проклетије“, збирку прича „Дивља капела“, збирке есеја „ Фаустовски екран“, „У брдима, хорори: српски филм страве“, „Студија страве“, студију  „Поетика хорора“. Од 2010. године, Огњановић је стални сарадник часописа Rue Morgue из Канаде, водећег светског часописа посвећеног хорор жанру. Као уредник едиције Поетика страве при издавачкој кући Орфелин уредио је издања која припадају виским дометима хорор књижевности и која су постала доступна на српском језику захваљујући уредничком подухвату, уз озбиљан третман. Учестовао је на бројним трибинама и научним конференцијама. Уврштен је 2022. године у најужи избор за престижну награду Брем Стокер коју додељује америчко Удружење писаца хорора.

Др Марко Пишев професор је на Одељењу зa етнологију и антропологију Филозофског факултета у Београду. Објавио је збирку прича „Фотофобија“ и бројне научне радове од којих су неки посвећени хорор фикцији, страху и фантастици,  руралном готику (у сарадњи са Д. Огњановићем), филмовима Ђорђа Кадијевића  (у сарадњи са Д. Огњановићем), демонолошким предањима у источној Србији.

СДН

фото: ЦЗК

 

Comments are closed.