УДРУЖЕЊЕ СРПСКО-ГРЧКОГ ПРИЈАТЕЉСТВА: ПРЕМИНУО ПОЧАСНИ ЧЛАН УДРУЖЕЊА

Из Удружењеа српско-грчког пријатељства и КУД-а ‘’Кантакузина’’ Смедерево прослеђено је саопштење за јавност поводом смрти Костаса Тоурнидиса из Лептокарије, које у целости преносимо:

„Обавештавамо наше пријатеље да нас је 06.02.2023. године, у 64 години живота, напустио брат Костас Тоурнидис из Лептокарије, почасни члан нашег Удружења. Тим поводом чланови нашег удружења, пријатељи, ученици, не само из Смедерева, већ широм Србије, изјављују своје надубље искрено саучешће члановима његове породице и пријатељима. Увек ће остати у нашим срцима и мислима.

Учитељ Костантинос Турнидис је био један од главних реализатора пројекта “Научимо грчки…“, који се раелизовао у периоду од октобра 2010. до јуна 2013 године, а спровођење самог пројекта подразумевало је извођење едукације у више образовно школских институција од предшколског до средње школског образовања у Смедереву.

Г-дин Коста је од стране амбасаде Републике Грчке, упућен у Смедерево 2010 године, да у ОШ “Др. Јован Цвијић“ у Смедереву, спроведе наставу не само  за чланове удружења и грчке заједнице из Смедерева, већ и за ученике од 1-4 разреда ОШ “Др.Јован Цвијић“. Од самог почетка овог пројекта показано је велико интересовање за учење грчког језика, а кроз едукацију у самој основној школи прошло је око 250 ученика школе. Осим у Смедереву, професор Костас је држао и наставу у више школа и удружења у Београду. На крају његовог ангажовања приређена је велика свечана грчко српска приредба у Центру за културу града Смедерева.

Професор Костас Турнидис, нам је своју професионалност, показао у едукацији богаства грчког језика, као и да га није тешко научити, ако се језик заволи. “Богат си онолико колико језика знаш“ је управо био један од мотива полазника, али је показана и сама жеља да се осим језика, упознамо са традиционалном грчком музиком и игром, традиционалним грчким јелима, географијом и грчким градовима. Искрени и отворени однос Костаса Турнидиса је био и пример успостављања и очувања традиционалног пријатељства између српског и грчког народа. Учитељ Костас је био и учесник  више манифестација и грчких музичких вечери, а која су имала за циљ  међусобно упознавање и дружење. Успешно искуство са учитељем Костатиносом Турнидисом,  је оставио велики траг у Смедереву и отворио је врата за долазак нових грчких професора у Смедерево и наставак едукације бесплатног курса грчког језика.

Сваког лета нас је дочекивао у Лептокарији испод Олимпа,раширених руку, широког осмеха и искреног срца, за сваки вид помоћи. Захваљујући његовим пословним активностима, приближио је једно мало грчко место Лептокарију  многима у Србији, тако да је Лептокарија преко лета пуна туриста из Србије, а многи су тамо купили и своје куће или апартмане. Сваки његов долазак у Смедерево, значило је да ће бити организовано грчко вече, уз звуке бузукија и игре сиртакија.

Учитељ Коста Турнидис, у свим приликама истицао колико је Смедерево диван град и колико су људи у њему отворени и посвећени очувању српско грчког пријатељства.

Коста Турнидис је добитник признања Фондације грчке националне мањине у Србији,  Повеље са платинастом плакетома за дати вишегодишњи допринос у афирмацији хеленизма у Републици у областима очувања грчког језика и културе и јачања српско-грчких пријатељских односа у Републици Србији.

Била је част и привилегија бити твој пријатељ Κωνσταντίνος Τουρνίδης.

Нека ти је мека земља и широко небо изнад твог Олимпа.

Ήταν τιμή και προνόμιο να είμαι φίλος σου Κωνσταντίνος Τουρνίδης.

Είθε η γη να είναι μαλακή για σένα και πλατύς ουρανός πάνω από τον Όλυμπό σου.

“КО ЈЕДНОМ ПИЈЕ ВОДУ СА ОЛИМПА, УВЕК СЕ ВРАЋА У ЛЕПТОКАРИЈУ“ Костантинос Турнидис

«ΟΠΟΙΟΣ ΠΙΝΕΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΟ ΓΥΡΙΖΕΙ ΠΑΝΤΑ ΣΤΗ ΛΕΠΤΟΚΑΡΙΑ» Κωνσταντίνος Τουρνίδης“ – наведено је у саопштењу.

СДН

фото: Удружење српско-грчког пријатељства

 

 

Comments are closed.