УРУЧЕНИ УГОВОРИ О ОТКУПУ СТАНОВА ПОРОДИЦАМА ИЗГБЕГЛИХ ИЗ БИХ И ХРВАТСКЕ

Градоначелник Јован Беч уручио је у петак у Градској управи уговоре о купопродаји девет стамбених јединица у улици Јозефа Шулца породицама избеглих из Хрватске и Босне и Херцеговине, које су оствариле право да до крова над главом дођу по условима откупа на 300 месечних рата, без камате.

-Заиста ми је задовољство што се видимо данас у Градској кући, повод је заиста леп. У октобру 2021-ве године смо се видели и тада сте се уселили у ваше станове и тада сте потписали уговоре на шест месеци о закупу станова. Након шест месеци стекли су се услови да можете да уђете у откуп станова, по одредбама Закона о избеглицама. Средином прошле године 11 породица је искористило ту могућност, потписали су уговоре и они су већ власници својих станова. Имао сам прилике да поразговарам са њима, знам да су задовољни. Надам се да вас је, након лоших тренутака из прошлости, када сте морали да напустите своје домове и дођете овде, град Смедерево лепо прохватио. Стекли су се услови да и са вама поптишемо ове уговоре и још једном вам честитам и надам се да ћете се у нашем граду осећати пријатно, јер ово је сада и ваша кућа – поручио је овом приликом градоначелник Јован Беч.

-Неће бити фраза ако кажем да је један од снова сваког човека решаванје стамбене потребе. Уручивањем данашњих уговора ви ћете један од тих снова и остварити. С тим у вези, мени само остаје да вам пожелим да у новим вашим домовима, на којима сте претходне две године били закупци, наставите да сањате и остварујете нове снове, да са вашим породицама живите у миру, слози и љубави, да сте живи и здрави и да вас у будућности проблеми мимоиђу – рекао је Зоран Милошевић из Одељења за имовинско-правне и комуналне послове Градске управе.

У октобру 2021-ве године закључено је двадесет уговора о закупу стамбених јединица са породицама избеглих на шест месеци, након чега је предвиђена могућност куповине наведених станова.

-Ово ми значи много у животу, ја сам пресрећан. Коначно сам доживео да добијем овај стан. Овде ми је супер, створио сам породицу, имам троје деце, Михајла, Елену и Вукашина, нека су живи и здрави. Све што се дешавало у целој овој ситуацији опет је добро, што сам стекао своју породицу и што сада добијам и тај стан, који ће, надам се, моја деца да наследе – истакао је Слободан Јовичић, избеглица из Сребренице.

 

Стамбени објекат у улици Јозефа Шулца изграђен је пре две године у оквиру Регионалног стамбеног програма Србије, док је земљиште и комуналну инфраструктуру обезбедила локална самоуправа. Циљ програма је да обезбеди трајна стамбена решења за најугроженије избегличке породице.

Ј.В.

фото: Смедеревске новине

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.