ПРОСЛАВА КИНЕСКЕ НОВЕ ГОДИНЕ У СМЕДЕРЕВУ

На главном градском тргу, у оквиру „Каравана пријатељства на путу свиле“, у среду увече организована је прослава Кинеске Нове године. Посетиоци су  били у прилици да се упознају са делом традиције прославе Нове године ове древне азијске нације, са кухињама четири земље – Кине, Грчке, Италије и Србије, које су део иницијативе „Појас и пут“ и присуствују ватромету који је уприличен као један од симбола обележавања Кинеске Нове године. Манифестација је имала хуманитарни карактер, па је свако ко је желео за 200 динара добио ваучер за један оброк и пиће, као и  да за добровољни прилог исте вредности учествује у наградној игри која је, за тачан одговор, доносила симболичну награду коју је обезбедила амбасада Народне Републике Кине.

-Велика ми је част и задовољство што смо се окупили на градском тргу у Смедереву како бисмо честитали Нову годину нашим кинеским пријатељима. као што наш председник често уме да истакне, Република Србија може бити поносна на челично пријатељство са Народном Републиком Кином. кина је показала да је пријатељ наше државе и у најтежим тренуцима. Посебно у овим, сада, кроз које пролази наш председник Александар Вучић који има безусловну подршку Кине по питању Косова и Метохије. Народна Република Кина је посебно помогла Србији преузимањем Железаре Смедерево у најтежим тренуцима за нас. данас ХБИС успешно послује и обезбеђује сигурност за око 5.000 људи и њихових породица. Уз све то, и највећи је извозник у Србији. Велику захвалност за то дугујемо директору господину Сонгу и његовом тиму са којим имамо врло успешну и плодотворну сарадњу. Не треба заборавити да је Србија у претходне три године, посебно у време пандемије ковид 19, имала вашу подршку у медицинској опреми и знању. Желим да вас у Новој години прате срећа и општи напредак, пуно енергије и снаге за нове успехе и остварење свих ваших снова. Верујем да ћемо, у име нашег пријатељства, безусловном подршком и разумевањем, градити још бољу будућност за нове генерације. Још једном, драги пријатељи, срећна вам Нова година и уживајте у нашем граду – рекао је градоначелник Јован Беч.

Амбасадорка Народне Републике Кине Чен Бо, истакла је у свом обраћању велико задовољство што се у оквиру „Каравана пријатељства на путу свиле“ обележавање Кинеске Нове године први пут организује у Смедереву,

-Прослава Кинеске Нове године постала је традиционална културна манифестација у Србији, као и оличење челичног пријатељства између Кине и Србије, а град Смедерево представља симбол нашег челичног пријатељства и наше успешне сарадње у оквиру иницијативе „Појас и пут“. Драги пријатељи, током протекле године, ХБИС је уз вашу подршку одржао пословни и производни успех упркос бројним изазовима са којима се суочава. Драго ми је што данас видим да се отварају нови погони и што фабрика значајно напредује у областима коа што је заштита животне средине и иновационе технологије, као и чињеница да је живот грађана Смедерева све бољи и бољи. Драго ми је да ова манифестација представља и хуманитарну акцију прикупљања средстава што нам омогућава да поделимо радост празника са онима којима је помоћ потребна. Ова година је према кинеском хорпскопу година зеца. Зечеви симболишу окретност, чистоћу и добродушност, као и мир и спокој. Граду Смедереву, нашој заједничкој железари, желим успешан развој и свим запосленима ХБИС-а и грађанима Смедерева све већу срећу у години Зеца. И Кини и Србији желим мир и просперитет, да живи челично пријатељство Кине и Србије – рекла је амбасадорка Чен Бо обраћајући се присутнима, захваливши Влади Републике Србије, граду Смедереву, Институту за појас и пут и другим организаторима и спонзорима данашње манифестације, као и делегацији пријатеља и уметника из кинеске провинције Шандон који су извели део свог програма.

О значају пријатељског односа две земље говорио је и Данијел Николић, председник Скупштине Института за појас и пут и помоћник Генералног секретара Владе Републике Србије.

Обележавање Лунарне Нове године организовали су Влада Републике Србије, Амбасада Народне Републике Кине у Београду и Институт за појас и пут у сарадњи са градовима – Београдом, Новим Садом, Нишом, Бором и Смедеревом.

Сав приход прикупљен током манифестација биће усмерен смедеревском  Црвеном крсту, односно Народној кухињи у нашем граду.

Ј.В.

фото: Смедеревске новине

 

Comments are closed.