МАЛЕ БОГИЊЕ ПОТВРЂЕНЕ КОД 8 ОСОБА, ЈЕДНО ДЕТЕ ХОСПИТАЛИЗОВАНО, ЗАРАЖЕНЕ ДВЕ ДОКТОРКЕ

Према подацима Завода за јавно здравље у Пожаревцу, мале богиње лабораторијски су потврђене код укупно 8 лица на територији Смедерева.

-Међу њима је шесторо деце млађег узраста, од којих је једно збринуто у смедеревској болници, док их је петоро на кућном лечењу. Морбиле су лабораторијски потврђене и код две докторке које су биле у контакту са зараженом децом. Оне имају лакшу клиничку слику. Чекају се резултати анализа за још две особе, за једно дете старо две године и за једну мајку која има симптоме и која је изјавила да је вакцинисана – потврдила је за наш портал Ана Јовановић, директорка завода за јавно здравље у Пожаревцу.

Подсећа да је епидемија малих богиња на територији Смедерева пријављена 12. јануара и да се спроводе све мере како би се спречило њено ширење.

-Неопходно је да се лекару јаве сви који сумњају да имају симптоме заразе морбилама, да се у року од 72 сата вакцинишу све особе које су биле у контакту са зараженима и да се изолују, као и да се врши надзор, а неопходна је и вакцинација свих који нису или су непотпуно вакцинисани – каже наша саговорница.

Према расположивим подацима у Смедереву је у 2021-ој години обухват вакцинисане деце против малих богиња износио 83 одсто, док је прошле године забележен тренд опадања и већи пад у обухвату, што је и узрок појаве малих богиња и проглашења епидемије.

-Последња епидемија малих богиња у Србији забележена је 2017/2018. године када је било 5.800 оболелих и забележено 15 смртних случајева, међу којима и четворо деце млађе од 5 година. Од укупног броја заражених чак 93 одсто њих било је невакцинисано или непотпуно вакцинисано – подсећа наша саговорница.

Додаје да је неопходно да родитељи провере са својим педијатрима вакциналне картоне и да вакцинишу своју децу ако то до сада нису урадили, јер је то и законска обавеза предвиђена правилником о имунизацији.

У дечјем диспанзеру смедеревског Дома здравља у последњих пет дана није било пацијената са симптомима заразе малим богињама потврдила је за „Смедеревске новине“ директорк ове установе др Олгица Обрадовић.

Ј.В.

 

Comments are closed.