ВЕЛИКА ПЛАНА: ОВЕ ГОДИНЕ ВИШЕ ОД 16.000 НОЋЕЊА

Општина Велика Плана са свим својим наслеђем и развијеном објеката које има на својој територији из године у годину бележи све већу посећеност. Само ове године у расположивом смештају остварено је укупно 16.329 ноћења, кажу у Туристичкој организацији.

-То су подаци којима располажемо за оне госте који су се овде задржали два или више дана. Међутим, велики је број једнодневних обилазака, екскурзија, оних који долазе у сопственој режији и не најављују се, тако да је број туриста који обиђу Велику Плану и уживају у свему што можемо да им понидуим сигурно много већи.. Ова година је сигурно много боља него претходне две. У зависности од манифестација које организујемо, буде већи и број посета. Највише их је у летњем периодукада град организује концерте и манифестације, пре свега у јулу, затим у новембру када се одржавају “Масукини дани” – каже Горан Стефановић, директор Туристичке организације Велика Плана.

За оне који би да у овој општини проведу неклико дана на располагању су бројни смештајни капацитети. Ту је нови хотел “Вир”, затим на ауто-путу мотел “Лозовичка чесма” и мотел“Крњево”, затим хотел “Момент”, мотел “Стари храст”, хотел “Покајница”, као и етно-село “Моравски конаци” које сада добило и нове смештајне капацитете.

-У етно-селу “Моравски конаци” које је већ познато широм Србије, изградњом хотела, који почиње да ради 31. децембра, проширени су капацитети. Сада уместо 47 лежајева колико је тамо било на располагању, има укупно 116 лежајева. Хотел има и спа центар, играоницу за децу, нешто што у граду немамо – наводи наш саговорник.

У центру Велике Плане функционише и Туристичко-информативни центар, где се могу пронаћи све неопходне информације о дестинацијама и локацијама које желите да обиђете на територији ове општине.

-За све оне посетиоце који желе да организовано дођу, а немају обезбеђене своје водиче, вршимо и водичке услуге, дакле на располагању су им наши водичи који ће их на најбољи начин упознати са свим местима која желе да обиђу или их упутити шта је то за шта нису знали да постоји, а требало би да обиђу у Великој Плани. У понуди имамо И споствени једнодневни аранжман, који спроводим, уколико нам се јаве људи заинтересовани за обилазак, а без идеје где би требало да се упуте и шта да виде. Оно што свакако препоручујемо јесте обилазак манастира Копорин, Радовањског луга, Покајнице и Етно- село “Моравски конаци”. То ј нешто што је најистакнутије и може да се обиђе за једна дан. Има још лепих и вредних, али мање посећених дестинација, јер су мало удаљене од центра, попут Лозовика и Старог села,али ово су места која су релативно близу и заиста их је могуће обухватити једнодневном посетом – објашњавају у Туристичкој организацији Велика Плана.

Да би туристичка понуда Велике Плане била још боља, потребно је да се управо та мање посећена места на којима се налази богато културно наслеђе овог простора, одржавају, да се у њих улаже, јер се на тај начин ствара потенцијал за привлачење већег броја гостију. Због тога и у Регионалном заводу за заштиту спменика културе у Смедереву, надлежном за очување наслеђа и у Великој Плани, вредно раде на новим пројектима обнове.

-За следећу годину имамо обезбеђена средства да се уради пројекат за објекат стару кланице који се налази у центру Велике Плане. Надамо се да ће општина успети да уради оно на шта се обавезала, а то је да уклони кров и последњу етажу овог објекта, да се то демонтира, како се не би урушило, да буде безбедно и сачека обнову објкета која је у плану – каже Дејан Радовановић, директор ове установе.
Такође, радиће се и на уређењу просотора Радовањског луга.

-Крајем ове годие смо добили новац, који је због кратких рокова пребачен за наредну годину, да се започне са првом фазом радова на простору Радовањског луга које је знаменито место. За почетак ћемо се бавити црквом Захвалницом која има статичке проблеме. Наиме, треба да се раде кров и дренажа око цркве. Јесу добијена скромна средства, неких 2 милиона динара, тако да ће то бити само радови на крову и, вероватно натој дренажи. Потребно је да се стара очисти, јер има проблема са подземним водама, због чега је црква Захвалница статички нестабилна и због чега је попуцала на неколико места – објашњава наш саговорник.

У плану је, додаје, да се касније уреди и цео овај комплекс.

-Надамо да ће тај пројекат у неколико наредних година фазно бити реализован. Радовањски луг је место где екскурзије имају навику да долазе, надамо се да ће сам простор бити уређенији, па ће самим тим његови потенцијали више бити препозанти и да ће више бити посећен. У тој шуми је постојао и неки уређен амфитеатар, где су се својевремено организовали представе, посебно када се обележавала годишњица убиства Карађорђа, 2017-те године, али све је то сада прилично запуштено. Направљен је и неки музеј ту, који баш не функционише најбоље. Проблем је што је ту било и неких пљачки и неадекватно су чувани експонати који су у њему, тако да би било добро да читав овај пројекат искористи као могућност и да црква са једне стране и општина Велика Плана, уз помоћ државе и локалне заједнице обезбеде средства да се тај просотор учини довољно уређеним и безбедним наводи директор Регионалног завода за заштиту споменика културе.

Вредан експонат који је био у цркви Захвалници је и портрет Карађорђа аутора Паје Јовановића, који због специфичности и услова неопходних за чување тако важног и вредног експоната, овде не може да буде враћен након рестаурације и конзервације, како не би поново био оштећен.

-Ми треба да покажемо да смо достојни наследници наших предака, надам се да ћемо то имати у виду и борићемо се убудуће колико можемо, са капацитетима које имамо, да све оно што постоји од наслеђа заштитимо – каже Радовановић.

У локалној самоуправи ситичу да у складу са својим могућностима раде на развоју Туризма у Великој Плани. Предуслови, кажу постоје, а то је добар положај и добра повезаност општине са свим већим градовима у Србији. У претходном периоду рађено је на побољшању инфраструктуре, која је такође важна за овај сегмент развоја општине.
-Ми као општина трудимо се да на сваки начин подржимо развој туризма у Великој Плани, како бисмо искористили све потенцијале које имамо, и наставићемо, наравно уз подршку Владе Републике Србије и председника Алексндра Вучића то да чинимо и убудуће. Онако како се трудимо да побољшамо економску климу, да обезбедимо бољи квалитет живота за наше грађане, радићемо и на томе да у наредним годинама Велика Плана буде препознатљива на туристичкој мапи Србије, јер смо заиста општина која има много тога да понуди – истиче Игор Матковић, председник општине Велика Плана.

Уколико то сада нисте учинили, у години која је пред нама, слободно време искористите да дођете у Велику Плану и упознате њене познате и скривене чари. Пре свега, да се упознате са богатим културним наслеђем, али и природом овог места у Подунавском округу.

Ј.В.

 

фото: Смедеревске новине

*Пројекат „Туризам – шанса развоја Велике Плане“ суфинансиран је из буџета општине Велика Плана, а ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства*

 

 

Comments are closed.