„МОРАВСКИ КОНАЦИ“ – ПРАВО МЕСТО ЗА ОДМОР

Једно од најпрепознатљивијих места Велике Плане, које је и прилично посећено током читаве године, је етно-село “Моравски конаци”. Комплекс обухвата велику површину, етно-кућице за смештај гостију и велики ресторан у коме после обиласка знаменитости Велике Плане можете да се опустите и лепо “заложите”.

-Етно-село постоји од 15 децембра 2007. године. Комплекс је направљен на неких 5 хектара земљишта. На овом месту је некада била дивља депонија, а власник је дошао на идеју да уместо ње, направи ово што данас видите. Тренутно имамо 20 соба са 49 расположивих лежајева, црквицу, базен отворенг типа, а до краја године биће готов и нови објекат хотела са базеном, који ће имати 28 соба и 2 апартмана – каже Драган Костић, шеф сале ресторана.

Уз неизбежне детаље који доприносе утиску да сте се на ово место ушли захваљујући временској капсули, амбијент употпуњује порибљено језеро које гостима нуди могућност да се овде угодно проведу уз пецање, вожњу чамцима и купање у летњем периоду, када то временски услови дозвољавају.

Иако је, као и у целом угоститељском сектору, проблема било 2020-те у години ковид кризе, комплекс је успео да одоли и одолева свим изазовима, пре свега због чињенице да му се гости увек радо враћају.

-Боримо се за долазак што више гостију. Они су, углавном са стране, има их из Београда, Новог Сада, Ниша, Сомбора, Суботице, најмање их је из околине Велике Плане, иако ни они нису ретки – истиче наш саговорник и додаје:

-Од 2007-ме, од кад смо почели требало је доста улагања. Сваке године све више улажемо, као бисмо задовољили потребе што више посетилаца, да их лепо угостимо, да им буде пријатно, да их добро дочекамо, још боље испратимо и да их очекујемо да нам се опет врате, што они и чине.
Квалитет услуге је, каже, оно што гости поштују, а овде се руководе тиме и када је реч о смештају, садржају комплекса, али и добром кухињом у ресторану.

-Имамо јела са роштиља, јела испод сача, лепо роловано телеће печење, и сваког дана нешто од куваних јела. За свачији укус – додаје наш домаћин.

Већ осам година у комплексу “Моравских конака” организује се и “Шљивијада”, управо у време када се пече ракија, те су гости у прилици да се упознају и са овом срспком традицијом. И док у носу осећате свеже печену шљивовицу, етно-селом се шири и мирис печених паприка, од којих овде праве и зимницу.

-Шљива се овде пече сваке године за потребе ресторана, тако да они који овде бораве као гости могу да је пробају. Дакле, дегустација ракије је овде сваке године, негде крајем септембра или почетком окотобра – каже Драган Костић, шеф сале ресторана.

 

Комплекс је отворен читаве године, а нови објекат хотела употпуниће понуду, па ће се „Моравским конацима“ вероватно вражати и они који желе да се одморе у модерном комфору у коме ће моћи у потпуности да се опусте.

 

 

Ј.В.

фото: СД новине

*Пројекат „Туризам – шанса развоја Велике Плане“ суфинансиран је из буџета општине Велика Плана, а ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства*

 

Comments are closed.