УСВОЈЕН РЕБАЛАНС БУЏЕТА

Одборници Скупштине града усвојили су на седници одржаној овог уторка други ребаланс буџета, којим су приходи и расходи умањени за нешто више од 13 милиона динара. Основни разлог ребаланса, како се чуло током расправе, је неопходност прерасподеле средстава, да би јавна предузећа и установе, услед повећања цене енергената, обезбедила ликвидност до краја године. Колики је утицај цена енерегената на њихово пословање, најбоље показује кретање цене мазута. Поређења ради, у јануару прошле године цистерна мазута била је око 1.050.000 динара. У јуну ове године иста количина коштала је 1.940.000 динара, док је већ у септембру за цистерну мазута било неопходно издвојити 2.220.000 динара. За једну грејну сезону Смедереву је потребно око 180 цистерни мазута, за грејање око 5.000 корисника.

-Субвенције се дају јавним предузећима да би град Смедерево обезбеди њихово нормално функционисање у предстојећем зимском периоду. Утицај на овакав приступ има, пре свега, цена нафте, која се утврђује на светској берзи, а када говоримо о нафти, ми првенствено мислимо на мазут за наше јавно предузеће „Грејање“ које се бави производњом и дистрибуцијом топлотне енергије. Због тога ће ово јавно предузеће добити, први пут у дугом низу година, највеће субвенције и оне су реалне. У оквирима очекиване потрошње, за око 180 цистерни мазута је потребно преко 400 милиона динара за нормално функционисање у грејној сезони. Приходи овог јавног предузећа су прошле године били 402 милиона динара и онда је јасно да ово предузеће из сопствених извора, без помоћи града, није у могућности да самостално пружи услуге грејања у квалитету и обиму како је то радило претходних година – објаснио је Славиша Стошић, члан Градског већа за финансије.

Ребаланс буџета условио је и измене и допуне програма пословања јавних предузећа и установа које су одборници усвојили.

Услед прерасподеле средстава бележе се и смањења средстава на програмима који се односе на средње образовање, социјалну и дечју заштиту, пољопривредни и рурални развој, на шта су предсатвници опозиције имали бројне замерке.

Одборницима је презентована и Информација о приходима и расходима буџета за првих девет месеци ове године. Према представљеним подацима, приходи су остварени у нивоу од 74,73 одсто, а последњи пресек показује да је до краја новембра приход у градској каси достигао 92 одсто предвиђеног. Надлежни због тога најављују готово стопроцентну реализацију буџета на приходовној страни.

Скупштина града усвојила је и предлоге планова детаљне регулација градске топлане и старог пута за Шалинац кроз индустријску зону. Усвојен је и предлог измене одлуке о коришћењу јавних површина, а ван снаге је стављена ранија одлука о формирању цивилне заштите опште намене за територију града.

Одборници су изабрали Александру Мијатовић за новог, 11-ог члана Градског већа, а уместо Данијеле Милошевић, на место директора Историјског архива постављена је Неда Мирић.

Ј.В.

Фото: Телевизија Смедерево

 

 

 

Comments are closed.