НОВИ УСПЕСИ МЛАДОГ СМЕДЕРЕВСКОГ КОМПОЗИТОРА ВЕЉКА НЕНАДИЋА

Вељко Ненадић, млади српски композитор, пијаниста и оргуљаш из Смедерева, добитник многобројних иностраних и домаћих признања, непосредно након завршетка мастер и уписа докторских студија на Факултету музичке уметности у Београду, остварио је крајем 2022 године три огромна успеха на светским такмичењима композитора.

Пре неколико дана, 26. новембра у Будимпешти, Вељко је освојио прво место на једном од најзначајнијих такмичења композитора у свету „Bartok World Competition“. На анонимни конкурс пристигло је 98 композиција за виолину и клавир из 31 земље света. Три најбоље композиције изведене су на гала концерту, а међу њима и Вељкова победничка композиција „Two Movements – Impromptu and Perpetuum mobile for Violin and Piano“, коју су извели истакнути мађарски уметници Barnabás Kelemen (виолина) и József Balog (клавир). Извођачи и Вељко, доживели су праве овације мађарске публике након одсвиране победничке композиције. Преседник жирија био је John Corigliano, добитник Оскара и пет Греми награда, а један од чланова жирија била је и Јужнокорејка Unsuk Chin, која спада у најцењеније композиторе савремене класичне музике. Поред трофеја и новчане награде, композитору је уручена специјална награда издавачке куће “Editio Musica“ из Будимпеште, која ће објавити партитуру победничке композиције, а наредне године, Вељкова композиција ће бити обавезно дело на Бартоковом такмичењу за виолину.

Непосредно пре овог успеха, Вељку је стигла награда из Торина, Италије, где је за композиције „Мезијиски Храмови“ и „Стрип“, на деветом по реду такмичењу композитора „Lugi Nono“ у организацији „Amici per la musica“, освојио прво место у изузетној конкуренцији од 100 композитора из 28 земаља света. Трочлани међународни жири реномираних композитора оценили су музику Вељка Ненадића: импресивном ефектном, посебном и енергичном. Истакли су да композитор има сјајан осећај за ток, драматургију и способност да на јединствен начин синтетизује различите музичке праксе, а да су два послата дела пуна маште и задивљујуће непредвидљивости. Такође, поред новчане награде Вељко ће компоновати композицију за дуо које чине истакнуте јапанске уметнице Момоко Кониши и Нанами Окуда. Композиција ће бити изведена следеће године у Торину, а Вељко је позван да присуствује извођењу свог дела.

Прва награда у низу за Вељка је стигла из Астане, престионице Казахстана, где је на такмичењу композитора „New Music Generation 2022“, у организацији националног универзитета уметности, победио у категорији хорских композиција (до 27 год.) са својим делом “Три хаику” на стихове јапанског хаику песника Мацуа Баша. Такмичење је било изузетно масовно, у више категорија, са преко 300 композиција из целог света.

Вељко Ненадић је један од најнаграђиванијих и најизвођенијих српских композитора млађе генерације. Освојио је преко 40 награда на значајним композиторским фестивалима широм света, а његова музика се изводила у Америци, Русији, Аустрији, Словенији, Италији, Белгији, Шпанији, Финској, Чешкој, Холандији, Алжиру… Композицију је студирао у класи Исидоре Жебељан и Драшка Аџића, а од 2021. године студира оргуље у класи Маје Смиљанић-Радић.

СДН

фото: Љуба Златановић

 

Comments are closed.