ВИШЕ ОД 400 ГРАЂАНА ИЗМЕРИЛО ШЕЋЕР У ПОКРЕТНОЈ ОРДИНАЦИЈИ У СМЕДЕРЕВУ

Око 450 суграђана посетило је специјализовано возило које је било постављено на Тргу републике, у оквиру пројекта „Прва дијабетолошка ординација на точковима“, а велика већина њих имало је повишене вредности шећера у крви.

-Смедерево је, поред Београда и Крушевца, један од градова у коме су грађани заиста показали велико интересовање за овакву акцију, нажалост, велика већина је имала повишене вредности шећера, па су упућени на даље консултације са својим изабраним лекаром, док је један број грађана добио апарат за мерење шећера на поклон, да би могли да наставе да прате стање своје гликемије – рекао је Бојан Дурутовић, координатор пројекта.

Подсетимо, Смедерево је један од 15 градова у Србији, у којима се спроводи овај пројекат са циљем скретање пажње јавности на важност редовне контроле нивоа глукозе у крви као најбоље превенције у борби против дијабетеса. Пројекат је реализован уз подршку града Смедерева и Дијабетолошког савеза Србије, а покренула га је аустријска компанија Мед Труст која је и обезбедила специјализовано возило за покретну дијабетолошку ординацију.

Према проценама, у Србији има око 770.000 оболелих од дијабетеса, док их је у Смедереву, према подацима Дома здравља, око 10.000.

Ј.В.

фото: Телевизија Смедерево

 

Comments are closed.