ЦЗК: ПРЕДАВАЊЕ „СИМБОЛИЧНО СХВАТАЊЕ БАЈКИ“

„Симболична схватања бајки“ тема је предавања које ће у Центру за културу Смедерево у среду, 23. новембра, са почетком у 19 сати, одржати проф. др Немања Радуловић, професор на Филолошком факултету у Београду, на Катедри за српску књижевност са јужнословенским књижевностима. Програм ће се одржати у Концертној дворани, а улаз је слободан.

Мада су усмене бајке старе вековима, тек од романтизма и браће Грим јавило се њихово научно проучавање. Различити приступи бајкама у последња два века настојали су да је протумаче као симболичан систем. Проучаваоци митова, етнолози, психоаналитичари, јунгијанци – сви су на свој начин покушавали да разумеју те симболе. Фолклористи су се некад с њима слагали, некад полемисали. У предавању ћемо дати осврт на ова тумачења.

Др Немања Радуловић редовни је професор на Катедри за српску књижевност са јужнословенским књижевностима. Области његовог интересовања и истраживања су усмена проза (бајке, предања), езотеризам..Тема његове докторске дисертације била је „Мотив судбине у српској усменој прози“. Аутор је монографије „Слика света у српским народним бајкама“, „Подземни ток. Езотерично и окултно у српској књижевности“, „ Формуле, слике, једноставни облици“, „Подземни ток 2. Српска књижевност и езотеризам“,  Аутор је бројних стручних чланака.

СДН

фото: ЦЗК

 

Comments are closed.