ПОМЕН СУГРАЂАНИМА СТРЕЉАНИМ НА ЈЕЗАВИ

И овог новембра Смедеревци су обележили сећање на ликвидације из 1944. године, и жртве ослобођеног града, за које њихови потомци и поштоваоци окупљени у Удружењу „Језава“ и данас истичу да су биле невине и да су страдале због идеологије. У одмазди према неистомишљеницима погубљени су свештеници, интелектуалци, младеж, они који нису били присталице комунизма. За покој њихових душа служен је парастос.

-На овом простору је, испред и иза, било стрељање људи. Кривица тих људи је најчешће недоказана, и ако је има, није мера смртна казна, постоје други нивои казни, али то је била репресија и процес који нам није на образ – каже за наш портал Ивица Савић, председник Удружења „Језава“.

Сећање се, кажу, најбоље негује, када постоји траг о томе шта се десило и баш због тога, окупљни инсистирају да се на месту страдања подигне споменик, као обележје и опомена да се сличне ствари никада не понове.

-Урађен је план детаљне регулације Марине и ми смо као Удружење били на презентацији, инсистирали да се оне не усвоји, јер је њиме на овом месту планирана бензинска пумпа. Да би се она правила, мора да дође до укопавања цистерни, а те цистерне ће се укпоавати у кости ових жртава које су овде стрељане. Ми као народ морамо да будемо свесни да је то историјска чињеница, да се то десило и да није измишљено. Ако је тада било лудости, то значи да тако нешто не треба да се понови, а да се не би поновило, мора да се памти. Да би се памтило, мора да смо данас овде, али и да се овде направи меморијални парк, који би био са плочом на којој су имена људи који су страдали. То би могао да буде меморијални парк, на крају крајева, и свих жртава тог Другог, несрећног Светског рата, а које су биле са територије Смедерева, не бисмо имали ништа против – каже  Савић.

Претпосатвка је да је на овом месту убијено око 200 Смедереваца, али тачан број страдалих још није утврђен.

Помену су присуствовали и свеће на месту страдања упалили потомци стрељаних, чланови Удружења „Језава“, Покрета за обнову Краљевине Србије и остали грађани, поштоваоци жртава.

Ј.В.

фото: Смедеревске новине 

 

Comments are closed.