ЦЗК: ТРИБИНА „ИСКУСТВО ПРОСВЕТЉЕЊА У ЗЕНУ“ ЈАПАНОЛОГА ДАЛИБОРА КЛИЧКОВИЋА

Трибина „Искуство просветљења у зену“ одржаће се у среду, 9. новембра, са почетком у 18 сати, у Концертној дворани Центра за културу Смедерево. На ту тему говориће проф. др Далибор Кличковић, јапанолог, професор на Филолошком факултету у Београду. Улаз је слободан.

Током програма који ће нам приближити зен имаћемо прилику да чујемо одговоре на питање о природи просветљења у зену, о томе шта га карактерише и шта је заправо могуће рећи о искуству које је надпојмовно, шта баштина говори о путевима постизања просветљења и како искуство просветљења утиче на доживљај живота и света, на перцепцију себе и других људи. Између осталог, моћи ћемо да се упознамо и са начином на које се искуство просветљења изразило у стваралаштву, наводе у најави организатори.

Далибор Кличковић је дипломирао на Групи за јапански језик и књижевност Филолошког факултета у Београду. По завршетку студија, као стипендиста владе Јапана одлази на једногодишњи студијски боравак на Васеда универзитет у Токију. У настави јапанског језика на Филолошком факултету ангажован је од 1998. године, а од јуна 1999. године ради као асистент за наставно-научну област Јапанологија. У звање доцента изабран је 2012. године. Одбранио је докторски рад „Нацуме Сосеки и зен будизам“.

Области његовог научног интересовања су средњевековна и модерна јапанска књижевност (19. и 20. век) истраживање рецепције и развоја зен-будистичке мисли у Јапану и методика наставе савременог јапанског језика и граматика старојапанског језика.

СДН

фото: ЦЗК

 

Comments are closed.