ХБИС ГРУПА: ПЛАН ДА ДО 2025. ДОСТИГНЕМО НИВО ЕМИСИЈА ПРОПИСАН У ЕУ

Компанију ХБИС ГРУП Србија посетили су данас градоначелник Града Смедерева Јован Беч и представници смедеревских месних заједница Радинац, Враново и Раља. У присуству домаћина они су обишли постројење Нове аглолиније, а потом одржали заједнички састанак, саопштено је из прес службе смедеревске железаре.

Додаје се да је генерални директор компаније Ванг Лианxи подсетио да је компанија од када је преузела железару 2016. године уложила преко 300 милиона евра у пројекте који су углавном усмерени на заштиту животне средине.

-Најбитније ја да је ово тек почетак и ми планирамо да наставимо улагања у још неке еколошке пројекте, да овде останемо дуго и да напорно радимо и побољшавамо наше перформансе. Добили смо и Интегрисану (IPPC) дозволу недавно за локацију Смедерево и себи зацртали у плановима да до 2025. године постигнемо ниво емисија који је прописан у ЕУ. Истовремено је неопходно разумевање и стрпљење свих, зато што је ово вишедеценијски проблем који смо наследили, а свакако нећемо штедети напоре да га решимо у наредним годинама – рекао је Ванг.

Презентацију је одржала Љубица Дрејк, генерална менаџерка Заштите животне средине, која је нагласила да у компанији има 8 континуалних мерача на емитерима (димњацима).

-Централни димњак на Новој аглолинији има троструки систем отпрашивања: електрофилтер, врећасти филтер и систем за одсумпоравање гасова. На њему имамо континуални мерач и прашина се на њему максимално креће до 2мг/м3, а нама је лимит 50 мг/м3. Ово је сада велики напредак, а увели смо и одсумпоравање гасова иако никада нисмо имали проблем са сумпором, али очекујемо да ће закони у будућности бити мало строжи, тако да смо и то предупредили. Међу пројектима које је компанија предузела, а који су довели до побољшања утицаја ХБИС ГРУПЕ Србија је пре свега пуштање у рад Нове аглолиније. Уграђени су системи стабилног прскања путева као и редовно прање, чишћење и асфалтирање саобраћајница, контрола емисије са емитера на континуалним мерачима прашине, повећан је мониторинг захваљујући новим мерењима и видео надзору. Повећана је и контрола допреме и истовара сировина уз контролу њихове влажности. Екстерни утицаји које уочавамо су саобраћај, котларнице, метеоролошки услови, индивидуална ложишта – закључила је Дрејк.

Извршни директор за производњу Владан Михаиловић истакао је предности три нова постројења која су енергетски ефикасна, јер користе високопећни гас уместо скупог природног гаса и имају минималан утицај на животну средину. Нова аглолинија пројектована је по најбољој расположивој технологији и ово постројење користи искључиво високопећни (ВП) гас. Резервоар за високопећни гас омогућава дистрибуцију и већу потрошњу ВП гаса за остале потрошаче у фабрици, а ВП гас користи и нова Корачна пећ у Топлој ваљаоници.

Од представника месних заједница чуле су се речи похвале за нова побољшања која ХБИС ГРУПА Србија остварује кроз нове пројекте, а који се односе на заштиту животне средине. Било је речи и о горућим питањима која су актуелна у околним селима, која би уз помоћ компаније могла заједно да се реше, као што је озелењавање дела појаса ван круга фабрике, уређење зелених површина и пешачких стаза које су грађанима важне и корисне.

Градоначелник Јован Беч рекао је да захваљујући железари велики број суграђана има нова радна места, што за Град значи већи прилив у буџет.

-Захвалио бих се ХБИС ГРУПИ Србија на бризи и улагањима у заштиту животне средине, а чули смо и да постоје планови за будућност. Драго ми је да постоји дијалог са мештанима Радинца, Раље и Вранова који су у непосредном окружењу фабрике, да можете једни друге да чујете и да сви имамо прилике да видимо ове резултате и планове, јер сам сигуран да смо заједно на истом задатку – закључио је градоначелник, а наводи у саопштењу.

СДН

фото: ХБИС Србија

 

Comments are closed.