ТРИО НЕДЕ НИКОЛИЋ У ЦЕНТРУ ЗА КУЛТУРУ

Трио Неде Николић, који доноси музички спој фруле, клавира и контрабаса, одржаће концерт у Центру за културу Смедерево у петак, 28. октобра, са почетком у 20 сати, у Концертној дворани. Поред Неде Николић (фрула) трио који ће наступити чине Немања Николић (клавир) и Александар Петровић (контрабас). Улаз на концерт је слободан.

Трио Неде Николић представља различите музичке стилове, свирајући аранжмане изворних мелодија, етно-џеза, севдаха, и мелодије друге традиције нама не толико познате, али ипак блиске. Kао студент Ирске светске академије музике и плеса, Неда шири звук српске традиционалне музике и комбинује нашу музику са ирском традиционалном музиком. Истраживање нових могућности фрулашке праксе наставља се и на овом концерту. Спој фруле, клавира и контрабаса доноси нови звук и приказ традиције Балкана са примесама других мелодијских праваца. Неда имплементира звук фруле у различите жанрове, али задржава своје корене и традицију стварајући на основи српске и балканске традиционалне музике. На овај начин гради своје име и ствара нови правац у фрулашкој пракси. Заједно са својим врсним колегама, Немањом Николићем за клавиром и Александром Петровићем на контрабасу, приказаће фрулу у новом светлу.

Неда Николић дипломирала је на Факултету музичке уметности у Београду, смер Етномузикологија. Мастер студије тренутно завршава у Ирској, на Ирској светској академији музике и плеса где ће наставити и докторске студије ове године, истражујући интеркултуралну праксу свирања на фрули. Ширећи звук фруле и српске и балканске традиције, Неда и предаје на ирској академији, учећи ирске студенте балканским мелодијама. У протеклој деценији учествовала је на бројним манифестацијама и фестивалима како у Србији, тако и широм света, а добитник је и бројних награда на републичким и међународним такмичењима. Гостовала је на многим домаћим и страним телевизијама и радијима, свирала на највећим домаћим сценама и одржавала концерте у Швајцарској, САД-у и Русији. Чест је учесник у радионицама и фестивалима под покровитељством Министарства Републике Србије. Снимила је два CD-а. Први 2011. године са репертоаром народних нумера, а други CD је снимила 2016. године са својим другом, композитором и пијанистом Вељком Ненадићем, под називом „Игра за фрулу и клавир“, са разноврснијим репертоаром у областима етно, џез и класичне музике. Остварила је сарадњу са великим именима српске музичке сцене, а недавно је обележен и први јубилеј,10 година постојања на сцени. Kонцерт је одржан на сцени Kоларчеве задужбине у Београду, а гости су били Слободан Тркуља, Александар Софронијевић и многи други. Стални је члан жирија на републичком такмичењу фрулаша у Србији и тренутно важи за најбољег младог фрулаша Србије, а поред фруле свира и неколико других дувачких инструмената.

Немања Николић рођен је 1985. године. Основне, мастер и специјалистичке академске студије завршио је у класи професора Александра Шандорова на Факултету музичке уметности у Београду, на клавирском одсеку. Освајао је награде на разним републичким и међународним такмичењима као солиста, а и као члан више камерних ансамбала. У сарадњи са редовним професором Факултета музичке уметности у Београду, Александром Шандоровим, као клавирски дуо је 2019/2020. године креирао аранжман за два клавира под називом „Четири маљчика“. Градећи мостове ка највећим хитовима Владе Дивљана које вешто укрштају са музиком Сергеја Прокофјева, заједничком омиљеном композитору, у аранжману урађеном за два клавира, овај клавирски дуо прави јединствену звучну палету. Сарађивао је са познатим именима светске музичке сцене, био члан бројних мастеркласова и својим умећем допринео српској филмографији.

Александар Петровић рођен је у Београду 1984. године, где је стекао ниже и средње музичко образовање, да би касније наставио студије из области економских наука. Поред контрабаса који му је примарни инструмент, свира још неколико других жичаних инструмената, као и удараљке. Током своје каријере сарађивао је са великим бројем састава различитих музичких жанрова као и државним ансамблима и оркестрима Радио Телевизије Србије, Народног позоришта, Позоришта на Теразијама, Националним ансамблом „Венац“ и ансамблом Министарства одбране „Станислав Бинички“. Kао студијски музичар учествовао је у реализацији бројних музичких издања и трајних снимака. Учествовао је на многобројним професионалним турнејама и музичким фестивалима широм света. Данас живи и ради у Београду.

СДН

фото: ЦЗК

 

 

 

 

Comments are closed.