ХОР „КОЛИБРИ“ И БИГ БЕНД РТС-а У ПЕТАК У ЦЕНТРУ ЗА КУЛТУРУ

У оквиру „Дечије недеље“ хор „Колибри“ и Биг Бенд РТС одржаће концерт у петак, 7. октобра са почетком у 20 часова у Великој дворани Центра за културу Смедерево. Најмлађа публика имаће прилику да ужива у најлепшим песмама за децу у извођењу овог прослављеног хора под диригентском управом Љиљане Ранђеловић и врхунских џез музичара Биг Бенда Радио телевизије Србије.

Из Центра за културу наводе да је цена улазнице 500 динара. Улазнице се могу набавити на билетарници Центра за културу Смедерево, a резервације путем телефона: 026 4624815 и 064 8295345 или на e-mail адресу: marketing@sdkultura.rs

Дечји хор Колибри  основан је 1963. године. Оснивач и дугогодишњи диригент овог најмлађег ансамбла у оквиру Музичке продукције Радио-телевизије Србије била је Милица Манојловић.

Колибри је јединствени дечји хор препознатљиве културе певања, допадљиве интерпретације и високо професионалног односа према музицирању гајеном у осмишљеној љубави према музици, активном примању музике чију поруку јединственим задовољством преноси на слушаоце. Став при певању, дисање, осмишљавање интерпретације, разумевање текста, био он на српском или не, ставља се у функцију музичког израза.

Хор је одржао преко стотину концерата у земљи и иностранству, учествовао у аудио драмама, у телевизијским емисијама и серијама, као и на филму. За собом има 7 аудио касета, 19 сингл и 42 лонг-плеј грамофонске плоче и 4 аудио CD-а у издању ПГП-РТБ/РТС.

Биг Бенд РТС је основан 1954. године, издвајањем дувачког ансамбла из већ постојећег Забавног оркестра Радио Београда (1948). Од самих почетака деловао као велики џез оркестар, у формацији Биг Бенда.

Дуги низ година, оркестар су предводили еминентни диригенти, композитори и аранжери: Младен Боби Гутеша, Војислав Бубиша Симић, Звонимир Скерл, Душко Гојковић и Стјепко Гут.

Током рада и стварања оркестар је добио изузетне награде и признања.  Са оркестром су наступала највећа светска имена џез музике као што су: Кларк Тери, Бени Голсон, Џони Грифин, Мејнард Фергусон, Тони Скот, Џером Ричардсон, Ерни Вилкинс, Алвин Квин, Реџи Џонсон, Еди Хендерсон, Хенк Мобли, Џон Хендрикс… а такође и звезде светског шоу бизниса као што су: Реј Чарлс, Дени Кеј, Жозефина Бејкер, Миреј Матје, Енрико Масијас, Ани-Фрид Лингстад (Аbbа) итд…Биг Бенд снимио је и бројне студијске албуме.

Оркестар је изнедрио плејаду врхунских солиста који су познати и признати у свету – Миле Павловић, Бора Роковић, Душко Гојковић, Лала Ковачев, Стјепко Гут.

СДН

фото: аутор: Небојша Бабић

 

Comments are closed.