„VELIKI FINALE“ LAČNOG FRANZA

Legendarni bend Lačni Franz oprašta se od fanova regionalnom turnejom u okviru koje će nastupiti i u Smederevu 30. septembra. Koncert će se održati u Velikoj dvorani Centra za kulturu Smederevo sa početkom u 20 sati, a cena ulaznice je 700 dinara.

“Došlo je vrijeme da se oprostimo na način koji naš brend i bend zaslužuju. Ove se jeseni serijom koncerata u regiji pod zajedničkim nazivom VELIKI FINALE opraštamo od svoje publike. Program koncerta izbor je pjesama sa svih naših albuma. U 43 godine karijere benda objavili smo 13 studijskih albuma, 2 živa albuma i 4 kompilacije. Odsvirali smo preko 2000 koncerata. Od 1. 1. 2023. Lačni Franz odlazi u povijest“, stoji u saopštenju koje potpisuje vođa benda Zoran Predin.

U isključivo autorskoj muzici slovenačkog novotalasnog benda Lačni Franz u prvom razdoblju karijere mogli su se čuti uticaji lokalnog folk nasleđa, džeza, elementi kabareta, bluza i bogatog iskustva angloameričkog art roka i post panka. Domaća kritika je njhovu muziku najčešće etiketirala kao „kabaret rock“ dok im se danas pripisuje međunarodna etiketa „hard indie“. U bezvremenim tekstovima pesama Lačnog Franza lirika Zorana Predina provocira ironijom i sarkazmom, nestašno prepliće erotiku sa politikom i durštvene tabue sa crnim humorom. Većina tekstova je gotovo uvek dvosmislena što im daje prepoznatljivost i alibi.

„Lačni Franz su u ono razbarušeno vreme novog talasa bili grupa koju su voleli zahtevniji. Njihove pesme su tražile izgrađen stav i uključen mozak Zoran Predin je i od kritike i od kolega bio prepoznat kao jedan od najznačajnih jugoslovenskih rok pesnika. Neka vrsta novotalasnog Arsena Dedića. Zbog tih pesama su pravi fanovi Lačnog Franza savladavali prepreku slovenačkog jezika. Jer vredelo je saznati šta se dešava unutar tema “Ne mi dihat za ovratnik“, “Naj ti poljub nariše ustnice“, “Jebiveter“, “Čekaj me“, ”Na svoji strani” I večnog “Praslovana”, rekao je rok novinar Petar Janjatović.

Od 2014. godine Lačni Franz nastupa u podmlađenoj postavi. Anej Kočevar (bas), Luka Čadež (bubanj), Boštjan Artiček (klavijature) I Tine Čas (gitara) sveža su krv koja svira stare I nove pesme energijom Lačnog Franza Iz osamdesetih I njome puni žile najmlađe publike, kao i skeptičnih starih fanova.

SDN

foto: CZK

 

Comments are closed.