ЗАВРШЕНА ПОСЕТА ДЕЦЕ ИЗ ХЕРЦЕГОВИНЕ, У ЗАВИЧАЈ НОСЕ ПРЕГРШТ ЛЕПИХ УТИСАКА

Посету Смедереву и Србији, најбољи ученици и ученице из шест источнохерцеговачких основних школа, завршили су протеклог викенда. Пре повратка у завичај, у суботу су, у пратњи својих наставника, обишли Орешац, Тополу и Радовањски луг. Кућама се, истичу, враћају пуни лепих утисака, које ће, кажу пренети својим родитељима и друговима из школе.

-Долазио сам већ у Србију, два пута, али са овог путовања носим најлепше утиске које сам могао да добијем. Заиста су запањујуће све ове слике из српске и историје, и средњовековне и нововековне, и културе, и врло ми је важно што сам успео да дођем у контакт са свим тим. Током боравка у Србији, највише ми се допао тај историјски аспект посете, пре свега Смедеревска Тврђава и све што је везано за породице Обреновић и Карађорђевић – каже Вук Јанковић из ОШ „Вук Караџић“ у Требињу.

-Дивно је, било је супер. Много ми је драго што сам провео време овде. Мислим да су нам људи доста и помогли, и баш су нас лепо угостили. Од неколико пута колико сам боравио у Србији, ово ми је било најлепше. Највише ми се допало што смо обишли храм Светог саве у Београду, огроман је и веома је леп. Свима ћу пренети лепе утиске са овог путовања – наводи Лазар Аџић из ОШ „Свети Сава“ из Гацког.

-Јако лепо смо се провели у нашој Србији, време нас је добро послужило и обишли смо многе знаменитости, како историјске, тако и традиционалне у околини Смедерева и широм Србије. Највише ми се допала црква Светог Ђорђа на Опленцу, као и летњиковац породице Обреновић у Смедереву. Својим друговим из Требиња испричаћу како ми се овде јако допало и како и они обавезно морају да посете наше Смедерево, као и Србију – каже Ивана Бокић из ОШ „Свети Василије Острошки и Тврдошки“ из Требиња.

Са ништа мање лепих и позитивних утисака враћају се и наставници који су пратили ученике у вишедневној посети Србији.

-Носимо предивне утиске. Стварно смо имали диван поклон-екскурзију, пет дана обилазимо културно-историјске споменике на простору Србије. Деца, директори, наставници, одушевљени смо атмосфером, амбијентом. једба чекамо да се вратимо и да са овог путовања пренесемо дивне утиске колегама и другој деци, са жељом да се опет вратимо на неки сличан обилазак. Јако је важно да одржавамо контакте и да они буду присни, да што више деце из Републике Српске долазе и бораве у Републици Србији, јер ми ово сматрамо својом матицом, што она и јесте. Исто тако бисмо волели да деца из Републике Србије долази у Републику Српску, да се упознају са нашим културно-историјским тековинама које имамо. Видели смо многа јако занимљива места, многа од њих смо ми одрасли раније посетили током претходног периода, али деца на многим местима нису била и у томе је већи значај самог овог путовања –  наводи Александар Вукановић, директор ОШ „Вук Караџић“ из Требиња.

-Јако лепе утиске носимо из средњовековне престонице Србије. Ја бих се, пре свега, захвалио господину Стошићу и господину Вучићу који су нам омогућили да овде будемо и да доведемо нашу децу и ово је јако леп пример како треба да радимо и оставрујемо везе, јер су ова наша деца будућност и ја се надам да ће и деца из Смедерева и из Србије доћи код нас у нашу Републику Српску, да виде како изгледа најзападнија православна српска држава – наводи Никола Милинковић, директор ОШ „Свети Сава“ из Гацког.

Гости из Републике Српске сусрели су се у етно-ресторану „Моравски конаци“ са представницима неколико удружења Херцеговаца у Србији. Они су нагласили важност одржавања веза између припадника српског народа. Деца и њихови наставници захвалили су Дејану Стошићу из Смедерева који је путовање организовао поводом 15. септембра, Дана српског јединства, слободе и националне заставе и нису крили задовољство госторпимством и могућношћу да обиђу значајне културно-историјске знаменитости нашег краја.

Ј.В.

фото: Смедеревске новине 

 

 

 

 

Comments are closed.