ПРЕДАВАЊЕ: ЛАЖ И ТРАГЕДИЈА У МЕШИНОМ „ДЕРВИШУ“

Са циљем популаризације књижевности, у склопу својих редовних активности, Народна библиотека Смедерево и Друштво за српски језик и књижевност за Подунавски округ, обележавају 40 година од смрти великог југословенског књижевника Мехмеда (Меше) Селимовића. Поводом тога, гост трибинског програма биће проф. др Александар Јерков, књижевни критичар, антологичар, теоретичар и историчар књижевности, редовни професор на Филолошком факултету у Београду и директор Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“.

Тема предавања проф. др Александра Јеркова: Лаж и трагедија у Мешином Дервишу, а и Пекићевом Како упокојити вампира.

-Будући да се у тумачењу романа „Дервиш и смрт“ јавља питање трагедије, које се може тумачити у расколу Мешиног животног искуства и стваралаштва, у разумевању српске имагинације од епске песме „Зидање Скадра“ до Пекићеве прозе и широком луку историје идеја од Хегела, преко Фридриха Диренмата, Рудолфа Штајнера, све до Џудит Батлер, проф. Јерков ће својим предавањем направити комплексан осврт на низ књижевних и филозофских концепција које су у вези са ствараштвом великог југословенског писца по чијим се делима може мудрије живети него по најбољим поукама филозофа или религије – наводе организатори у најави догађаја.

Предавање ће проф. Јерков одржати у понедељак, 26. септембра, у Концертној дворани Центра за културу у Смедереву, са почетком у 19.00 часова.

Организатори овог културног догађаја позивају све заинтересоване наставнике, ученике и друге љубитеље књижевности Смедерева и околних градова да присуствују трибини.

СДН

фото: Друштво за српски језик и књижевност

 

 

 

Comments are closed.