ПОСЕТА МАТИЦИ – НАЈБОЉИ УЧЕНИЦИ ИЗ ИСТОЧНЕ ХЕРЦЕГОВИНЕ У СРБИЈИ И СМЕДЕРЕВУ

Поводом 15. септембра, Дана српског јединства, слободе и националне заставе, 41 најбољи ученик и ученица основних школа из шест источно-херцеговачких општина – Берковића, Невесиња, Требиња, Билеће, Гацког и Љубиња, борави у вишедневној посети Смедереву и Републици Србији. Том приликом за њих је организован обилазак храма Светог Саве и Народне скупштине Републике Србије, где их је угостила Милица Ђурђевић Стаменковски, председница Одбора за дијаспору и Србе у региону.

-Нема сумње да не постоји нико ко би нам данас био дражи гост, и ко би нас више инспирисао, надахнуо, од вас који сте дошли из Херцеговине, како су је некад називали, Светог Саве дедовине.  И ви сте та деца Светосавља, и Србија је ваша мајка, баш као и ваша Херцеговина, ваша Република Српска, ово је ваш дом и ваша кућа – рекла је, између осталог, приликом пријема Милица Ђурђевић Стаменковски, председница Одбора за дијаспору и Србе у региону.

-Нама је задовољство што смо имали прилику да угостимо и њихове водиче и овако дивну дечицу, што је овај дан изабран за то. Покушали смо и деци и њиховим пратиоцима да објаснимо шта је то што данас Република Србија, њен председник, њена Влада, чине за нашу браћу преко Дрине, за наше сународнике преко Дрине, коначно смо у прилици да на један конкретан начин помажемо пројекте и свакодневни живот сународника са друге стране Дрине и мислим да је то најважнија ствар – рекао је  Милимир Вујадиновић, потпредседник Одбора за дијаспору и Србе у региону.

-Ми смо један народ. Мени је драго да смо данас ту поводом националног празника и свима нам је драго да је такав један дан установљен и да ће се обележавати убудуће, јер и моја порука је да смо ми једно и да те тамо неке границе су ту, али не може тих граница да буде јер смо један народ. Циљ је био да најталентованији ђаци из Херцеговине дођу у посету Републици Србији. И ево, јуче смо стигли у Смедерево, заиста смо задовољни, захвални. Пуни смо утисака, лично и ја, а могу да замислим како је деци, видим да су она усхићена. И оно што је најбитније видим искрену бригу од свих људи овде према нашој деци. Требало да буде и узвратна посета, поготову ученика из Смедерева, јер је коначни циљ да се деца боље упознају и ја се надам да ћемо се ми реванширати на прави начин – рекао је Милорад Надаждин, директор ОШ “Свети Василије Острошки и Тврдошки” у Требињу.

Прилику да се упознају са српском историјом и традицијом деца из Херцеговине имала су и у нашем граду, где су обишли вилу Обреновића, Тврђаву, као и ОШ “Доситеј Обрадовић” на Царини. Трећег дана посете планиран је обилазак Марићевића јаруге, одлазак у Тополу, у Маузолеј династије Карађорђевић, као и посета месту Карађорђевог страдања – Радовањском лугу.

И.С.

фото: Смедеревске новине 

 

Comments are closed.