КАФАНА КВИЗ У СМЕДЕРЕВУ: ХУМАНОСТ И ЗАБАВА НА ЈЕДНОМ МЕСТУ

Паб-квизови, као нов начин забаве, постају све популарнији широм Србије. Измењена концепција овог формата, ,,Кафана-квиз” хуманитарног карактера, одржава се управо у нашем граду, у угоститељском објакту ,,Мадера”. Љубитељи забаве и знања овде имају прилику да, уз музику и добру атмосферу, помогну онима којима је помоћ најпотребнија. ,,Кафана-квиз” одржава се већ 10 месеци, а у јеку епидемије Короне, када су строге мере биле на снази, прави изазов био је спровести ову идеју у дело. Ипак, организатори и наши суграђани, иначе стари квизаши, Душан Илић и Воја Деђански, успели су у намери да овакав вид дружења, спојем лепог и корисног, заживи и међу Смедеревцима.

-Хуманитарни кафана квиз се у Смедереву одржава од 4. новембра прошле године. Тада је одржан први, а надамо се да ће се тако и наставити. У почетку је био сваке недеље, сваког викенда по један квиз, осим Нове године, када смо уочи Нове године имали два квиза. У јануару је била једна мала пауза, а од фебруара до данас се наставио. У суштини, у зимским месецима, када нема других садржаја у граду, квиз је доста посећенији. Мало је та посећеност опала лети, и због годишњих одмора, и мањег интересовања због других садржаја у граду. Квиз је тада нешто ређе организован, отприлике на сваке две недеље. Надамо се да ће се сада, како нам долази јесен и ови хладнији месеци, одазив повећати. Треба похвалити публику која је долазила чак и у време када је Корона харала нашим крајевима” – каже Душан Илић.

Екипе се такмиче у знању из седам различитих области, подељених у два полувремена, а учесници имају право коришћења различитих олакшица које су им на располагању.

-То су општа култура, геосторија, лица Србије и спорт, као прво полувреме. Друго полувреме су област вечери, која се мења сваки пут, филмови и серије и музика. Свака област у суштини вуче по 10 поена, само што, да би било мало интересантније, ми убацимо понеки бонус, па то вуче мало више. Свака екипа има право да уложи џокера на једну област за коју мисли да је најбоље познаје и тај џокер им заправо дуплира бодове на тој области. Увели смо и то да се најслабија област брише зато што су поједине екипе састављене искључиво од људи који не прате спорт, на пример, или нису баш стручни из географије и историје, па им онда тако олакшавамо – да им се та најслабија област избрише” објашњава Воја Денђански.

Хуманитарни карактер,,Кафана-квиза” је оно што га највише разликује у односу на паб-квизове у другим градовима.

-Ваља подсетити да овакав концепт, колико је нама познато, поред Смедерева постоји само још у Зајечару. У другим градовима, и у Београду, нисмо наилазили на сличне квизове, дакле на паб квизове хуманитарног карактера за, у суштини, болесну децу, јер ми смо углавном радили за болесну децу. Ето, скоро 20-оро деце на ова 24 квиза, јер смо за неку децу радили и по два или три квиза – наводи Душан.

Начини да се новац донира у току такмичарског дела су различити, а цео износ који се у току вечери сакупи уплаћује се за лечење одмах по завршетку квиза.

-Људи који долазе, учесници, на почетку квиза уплаћују учешће које је 200 динара. Имамо кутију у коју скупљамо новац. Поред учешћа, које је 200 динара по члану екипе, односно по особи, имамо и помоћи које смо увели за одговоре на поједина питања, дајемо људима могућност и да наруче песму, тако да свака наручена песма иде од 200 динара, па колико ко хоће да да. Имамо људе који дају и по 1.000 динара. Тако да успевамо да скупимо минимум 15.000 сваког пута, а та цифра некад оде и до 30.000 динара. У зависности од посећености, од атмосфере, буде интересантно, некад се направи и журка. Тако да, у том неком амбијенту се некад скупи пристојна сума за једно вече. Наравно, ми увек нагласимо на који број телефона евентуално може да се пошаље и СМС порука – додаје Душан.

У зависности од успеха и пласмана тимова на завршној ранг листи, учесници имају шансу да освоје и различите награде.

-Прва награда је, наравно, рачун до 2.000 динара на рачун ,,Мадере”. Имамо награду да ко освоји област вечери добија пиће у ,,Мадери”, ко буде предзадњи добије туру ракијице. Имамо сладолед у ,,Златним куглама” и пицу у ,,Пицерији Топ”. Имамо и ручак у ресторану ,,Маки”, то нам је најновији спонзор. Имамо чак и фризуре за женске чланове екипе у ,,Селфи Бјути клуб” салону, тако да скоро свако ко учествује добије неку симболичну награду – истиче Воја.

Област вечери јесте једина променљива рубрика, па је тако такмичарима у остваривању што бољег резултата, осим знања, потребно и мало среће.

-Била је област саобраћај, где су људи погађали саобраћајне знаке, правила вожње и тако даље. Били су домаћи филмови и серије, политичка сцена, сад су биле и ове актуелности у спорту, биле су и рекламе, музичка област ,,Јужни ветар”, где смо пуштали само хитове ,,Јужног ветра”. И наравно, ко освоји област вечери, још једном ћу да поновим, добије туру пића од ,,Мадере” као награду да је био најбољи у том нечему што се разликује сваки пут – додаје Воја.

Организатори су најавили и могућност увођења нових области, али и посебних тематских квизова, а осим тога потврђен је и наставак одржавања ,,Кафана-квиза” у досадашњој форми. Намера приликом реализације окаквог пројекта јесте привући и забавити што више људи, са главним циљем да се помоћ пружи што већем броју болесних.

М.Г.

фото: Телевизија Смедерево

 

Comments are closed.