РЕСОЦИЈАЛИЗАЦИЈА ОСУЂЕНИКА, НАЈВАЖНИЈИ ЗАДАТАК УСТАНОВА ЗА ИЗВРШЕЊЕ КРИВИЧНИХ САНКЦИЈА

Један од програма ресоцијализације осуђених лица, који се спроводе у установама за извршење кривичних санкција у Србији, је и фестивал Имитације “Тајна”, који је по четврти пут организовао Окружни затвор у Смедереву. Била је то прилика да запослени, али и осуђеници, истакну колико је за њих важан сваки вид допунских активности који им је доступан током издржавања казне. Манифестација је на економији Окружног затвора у Смедереву окупила готово 20 учесника, који су свој таленат представили појединачно или у групи.

-Процес ресоцијализације није само пука манифестација, у њему учествују осуђена лица, васпитачи и све друге службе, која својим радом покушавају да припреме лица лишена слободе за излазак са одслужења казне, како би наставили живот. За нас једини циљ је живот без прављења нових кривичних дела. У оквиру ресоцијализације у нашој установина економији бавимо се производњом јабука, ракија, ратарском и сточарском производња. Све то раде наши радни инструктори и осуђеници и самим тим се припремају за излазак ван установе – каже Горан Павловић, управник Окружног затвора у Смедереву.

Суштину рада свека пеналне установе чине програми рада службе за третман, у оквиру којих се осуђена лица добровољно укључују у индивидуални и групни рад, истичу запослени у Окружном затвору.

-Циљ нам је да први дан издржавања казне буде и први дан припреме за отпуст осуђених лица како би по издржавању казне лакше могли да се се укључе у друштвену заједницу. Фестивал Имитације је нама јако важан. Имали смо идеју да поред других затвора који негују фестивале који су више уметничког каратктера, овде кроз имитацију осуђено лице искаже свој таленат, потенцијале, вештине и способности најприближније њему. Овај фестивал окупио је доста учесника, 9 затвора се пријавило, 18 осуђених лица, ту су групне и појединачне имитације, надамо се да ћемо овим путем показати осталим установама да ово добро дође не само нама службеним лицима, већ и осуђеним лицима да се афримишу на неки начин и можда таленте које искажу овде могу да покажу и ван затвора – објашњава Данијела Икановић, службеница третмана Окружног затвора Смедерево.

-Мени значи пуно учешће на оваквим манифестацијама, јер не желим да дозволим да зидови моје затворске собе буду границе мог света. Желим да изађем, да се дружим са културним људима, са којима сам се дружила и пре казне, ово је мој свет – наводи осуђеница И.Б. (48), која је већ бележила запажена учешћа на литерарним и фестивалу беседништва организованим у оквиру установа у Ваљеву и Сремској Митровици.

-Глумио сам у позоришту, имитирао неке ликове са телевизије , неке глумце, сад сам дошао овде да певам, да наступам у певању. Дружимо се сви, то нам је јако драго, проводимо се супер, немамо трему, опуштени смо пред наступ – наводи осуђеник Т.Б. (20).

Обраћајући се присутнима на отварању манифестације, Дејан Царевић, директор Управе за извршење кривичних санкција, истакао је да фестивал Имитације Окружног затвора у Смедереву из године у годину напредује, достиже нове стандарде, доносећи разна квалитативна и квантитативна побољшања, због чега ће бити уврштена у ред традиционалних, попут ликовне колоније у Сомбору, фестивала беседништва у Митровици и литерарног стваралаштва у Ваљеву.

-У обављању свог посла водимо рачуна о примени закона, води се рачуна о правима лица лишених слободе, ниховој здравстевној заштити и третнману који морају да прођу и све су то послови који се у нашем систему обављају на јединствен начин, униформно, унутар целог система. Имамо у врсте послова као што су слободне активности – културне, спортске и посебно привредне унутар наших затвора, у том смислу сваки завод представља причу за себе. И сваки је пронашао свој пут да промовише одређену врсту активности. Захваљујући томе имамо низ манифестација од којих су неке са виешдеценијском традицијом. Имамо и спортске секције – недавно смо по први пут учествовали на Интерконтиненталном шаховском турниру затвроа, пионирски организујемо турнир у баскету 3 на 3 у Забели. Осим тога, ми смо унутар наших завода развили низ програма у целој Србији. То није само рад ради рада већ и прилика да лицима лишеним слободе, пружимо могућност да науче нека нова знања и вештине на основу којих ће, надамо се, моћи да на бољи начин организују свој живот. Све те активности су резултат изузетно посвећеног, вредног, одговорног и, пре свега, креативног рада наших запослених који представљају највеће богатство наших установа, труде се да их учине бољим местима за живот, а доводе до тога да се постигне циљ нашег постојања, а то је да се изврши ресоцијализација осуђених лица – рекао је Царевић, захваливши се учесницима фестивала на храбрости да изађу пред овај скуп.

Осим затворске економије, у оквиру процеса ресоцијализације, Окружни затвор у Смедереву издвојио је значајна новчана средства за школовање, курсеве и преквалификације осуђеника који су за то заинтересовани, објашњава Горан Павловић, управник Окружног затвора у Смедереву.
-То је школовање за занимнаја попут пекара, кувара, ту је и рад у пластенику. Они ће добити дипломе на којима неће писати где су стечене, због дискриминације, наши инсртуктори ће да их обуче и припреме за излазак, да својим радом створе финансијска средстсва којима ће издржавати себе и своју породицу. Ми их спремамо да оду својим продицама, кућама, врате се дрштвеним заједницама којима припадају. Циљ је да након излсака не праве нова кривична дела – закључује Павловић.

Ј.В.

фото: Телевизија Смедерево

 

Comments are closed.