“SMEDEREVSKA JESEN”

Simboličnim uručenjem ključeva grada i podizanjem velikog grozda, na glavnom gradskom trgu svečano je otvorena 135. Smederevska jesen.

-Sigurni smo da će se oni koji do sad nisu imali prilike uveriti, a oni koji su se već uverili potvrditi, činjenicu da je Smederevo grad koji ima dušu. U slavu duhovnog mira i spokojstva, u slavu slobode svakovrsne, u slavu ljubavi i svetlosti, u slavu pregnuća i plodova jeseni, želim vam da uživate u programima „Smederevske jeseni“ – rekla je, između ostalog, prilikom otvaranja manifestacije Marija Marković Stavrić, zamenica gradonačelnika.

Otvaranju jedne od najstarijih privredno-turističkih manifestacija prethodio je tradicionalni defile ulicom Kralja Petra, predvođen prodicom Đurđa Brankovića i njegovom svitom.

Jedan od prepoznatljivih programa Smederevske jeseni, Prodajna izložba voća, vina, meda, cveća, zimnice i suvenira, i ove godine je otvorena prvog dana manifestacije, tačno u podne, na Gradskom trgu. Među 120 učesnika, svoje poljoprivredne proizvode izložilo je 40 voćara, po 10 proizvođača vina i meda, zatim 20 cvećara i 40 izlagača proizvoda domaće radinosti i starih zanata, među kojima je i desetak udruženja žena sa zimnicom. Prodajna izložba traje sva tri dana Smederevske jeseni.

Ovogodišnja, 135. “Smederevska jesen” sugrađanima i njihovim gostima nudi raznovrstan sadržaj. Osim defilea i velikog grozda, koji su, tradicionalno, obeležja manifestacije, organizator, grad Smederevo, pripremio je i bogat muzički program u Vinskom gradu i na glavnom gradskom trgu, gde nastupaju poznati izvođači. U subotu su na glavnoj bini koncerti Goce Lazarević i Željka Vasića, a u nedelju na istom mestu nastupaju grupa Frajle i Adil. Tu su i programi za najmlađe – predstave i animacije, a neizostavni su i nastupi gostujućih i lokalnih folklornih ansambala. U Malom gradu Smederevske tvrđave posetioci su u prilici da se upoznaju sa životom poslednje srpske srednjovekovne prestonice i porodicom despota Đurđa Brankovića. U velikom gradu je i raznovrsna ponuda ugostitelja, tu su i zabavni sadržaji za decu i odrasle, a postavljene su i tezge na kojima se prodaje različita vrsta robe. U nedelju će u Tvrđavi biti organizovan i atletski miting.

Poslednjeg dana manifestacije će svi koji budu na glavnom gradskom trgu moći da konzumiraju plodove sa velikog grozda i prisustvuju tradicionalnom načinu pripreme vina. Za nedelju u ponoć najavljen je vatromet kojim će 135. Smederevska jesen biti zatvorena.

J.V.

foto: Smederevske novine

 

Comments are closed.