УЛТРАМАРАТОНАЦ ХУМАНИСТА ПРОШАО И КРОЗ СМЕДЕРЕВО

До Смедерева је овог петка дошао Лозничанин Александар Кикановић, који је пре пет дана започео своју хуманитарну ултрамаратонску трку дугу 1.150 километара, од Крупња до места Јаши у Румунији. Циљ његовог несвакидашњег подухвата је да за 25 дана, за колико ће прећи ову деоницу, прикупи довољно средстава за Александра Џаврића, осмогодишњег дечака са Косова и Метохије, коме је због лечења церебралне парализе неопходна трансплатација матичних ћелија. За интервенцију и пут у Турску малишану је неопходно 95.000 евра.

– Кренуо сам из општине Крупањ, ово ми је пети дан и неки 218-ти километар. Надам се да ћу стићи до краја месеца у Јаши, помолити се моштима Свете Петке и привући пажњу добрих људи и успети за малог Александра. За мене је увек највећи изазов да прикупим што пре новац за дете за које трчим, а после својим путем настављам даље. Много лакше је и психички када знате да више не морате да размишљате о новцу, него само о путу, да останете прибрани и да здрави дођете на место на које сте кренули – прича нам овај тридесетседмогодишњи хуманитарац са којим смо разговарали на главном градском тргу.

Љубав према спорту, објашњава, хтео је да споји са нечим корисним, па је одлучио да трчањем дугих деоница анимира људе да помогну деци којима су неопходна средства за лечење. На овај начин до сада је успео да прикупи укупно око 140.000 евра.

-Није ми ово први маратон, иза себе сам оставио неких 4.600 километара. Трчао сам до Острога, Хиландара, Русије, Тумана. Овај пут сам се одлучио да идем за Александра до манастира Јаши у Румунији, то је неких 1.150 километара. Ево погледајте, пуне су баште кафића. Може та једна кафа да се не попије дневно и да се пошаље порука и да се на тај начин помогне. Мислим да то није неки новац. Када ја могу да одвојим месец дана и да пређем на ногама 1.150 километара, може и сваки грађанин Србије за поруку, да не попије данас ту једну кафу и да помогнемо малом Александру – наводи Кикановић и додаје:

-Мали Александар живи са породицом на Косову и Метхији, његова мајка иде на дијализу три пута седмично. Помоћ им је заиста неопходна.

Његово је, каже, да привуче пажњу добрих људи и да је усмери на болесно дете.

-У лепом сећању ми је остао мој први маратон када сам најмање новца прикупио, а најлепше нешто ми се десило. Када сам трчао до Острога, за Дарију Петровић, у манастиру Пивском добио сам неких 100 евра и монах ми је рекао да тај новац поторшим у путу. Одговорио сам му да не желим то да урадим, да ја сакупљам новац за болесно дете, али ми је он рекао да је боље да запалим свећу, а да новац потрошим у путу. Ја сам га послушао и када сам стигао на Острог, мајка девојчице ме је позвала и рекла ми да је Дарија оставила штаке и да је рекла “Кад Кикан може да трчи до Острога, могу и ја да ходам” – прича Александар.

Позива све да пошаљу 1286 на 3030 како би неопходна средства за малoг Александра била што пре прикупљена.

Ј.В.

Фото: Телевизија Смедерево

 

 

Comments are closed.