У СМЕДЕРЕВУ ОДРЖАН САСТАНАК НАЦИОНАЛНОГ САВЕТА ГРЧКЕ НАЦИОНАЛНЕ МАЊИНЕ СА ДЕЛЕГАЦИЈОМ МИСИЈЕ ОЕБС-а

Национални савет грчке националне мањине (НСГНМ), са регионалном канцеларијом за Централну Србију у Смедереву, одржао је у среду први званичан заједнички састанак са делегацијом Мисије ОЕБС-а у Србији, у просторијама градске управе града Смедерева, саопштено је из НСГНМ-а.

Састанак делегација се одржао на иницијативу Мисије ОЕБС-а у Србији, а повод је било упознавање делегације са активностима грчке заједнице у Србији, као и предстојећи попис становништва и избори за Националне савете националних мањина у Србији.

Visit to Greek NMCs in Smederevo.
Smederevo, Serbia. 31.08.2022.

У званичној делегацији Мисије ОЕБС-а били су амбасадор  г-дин Јан Брату (Jan Braathu), шеф Мисије ОЕБС-а са сарадницима Стефаном Нунером (Stephan Nunner), шеф за политику и координацију, Зузаном Павликовом (Zuzana Pavlikova ), вишом саветницом за националне мањине, Соњом Сеизовом (Sonja Seizova) и вишом асистенткињом за прес и политичка питања.

Председник НСГНМ, Петар Родифцис-Нађ се, обраћајући се присутнима, захвалио представницима мисије на доласку, и локалној самоуправи, на помоћи у техничком обезбеђењу одржавања састанка. Он је истакао да је грчка заједница у Смедереву активна преко Удружења српско-грчког пријатељства и КУД-а “Кантакузина“ и да има добру сарадњу са локалном самоуправом града Смедерева. Амбасадор г-дин Јан Брату се посебно нтересовао о активностима НСГНМ у области информисања и начину комуникације са припадницима грчке заједнице, сарадњом са локалним и државним органима Републике Србије.

Тема разговора било је упознавање чланова делегације са досадашњим активностима НСГНМ, у областима заштите и остваривања мањинских права грчке заједнице, кроз законска овлашћења у областима културе, образовања, обавештавања и употребе језика и писма. Посебно је истакнут значај предстојећег пописа становништва, који је планиран за октобар ове године, за припаднике мањинских заједница у Србији, као и изборима за Националне савете националних мањина, који треба да се одрже најкасније до 13.новембра 2022. године.

Након завршеног званичног састанка. чланови НСГНМ су посетили музеј града Смедерева, смедеревску тврђаву и Вински град.

СДН

фото: НСГНМ

 

Comments are closed.